Čorić o mirovinama; evo što bi umirovljenici trebali znati

Ministar rada i mirovinskog  sustava Tomislav Ćorić u ‘U mreži Prvog’ govorio je o mogućem smanjenju mirovina, Vladinu Planu konvergencije i mogućim modelima obeštećenja.

Pad nezaposlenosti je najveći u neovisnoj Hrvatskoj – manje od 200.000. Ćorić je kazao da Hrvatska u posljednje vrijeme bilježi jako dobre rezultate. Kaže da posljednjih godinu dana imamo povećanje broja osiguranika kod hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a posebno veseli da je ovo dobrim dijelom generirano u sketorima koji su dugo godina stagnirali. Dodao je da su rezultati pozitivni i Europska komisija najavljuje stopu rasta od 2,9% za 2017. Vjeruje da će ovo biti rekordna turistička sezona i da će dati dodatan poticaj rastu BDP-a i daljnjem gospodarskom oporavku.

Komentirajući mirovine i koji će umirovljenici biti pogođeni novim mjerama, kazao je da je nesporazum nastao iz jednostrane interpretacije jedne rečenice iz plana konvergencije. Tu je navedeno da u narednom razdoblju neće biti isplaćivan dodatak od 27%, trebalo je to pojasniti. Radi se o tome da 2002. ulaskom u novi mirovinski sustav, cijelo pučanstvo RH bilo je podijeljeno u 3 kategorije: osobe starije od 50, osobe 40-50 godina starosti i osobe mlađe od 40. Za osobe starije od 50 godina vrijedio je ostanak u prvom stupu, no u međuvremenu je promijenjena metodologija i uveo se dodatak od 27%, u razdoblju ranijem od toga za izračun mirovine izračunalo se najpovoljnijih 10 godina radnog staža, nakon promjene metodologije u izračun se uzimao cijeli radni vijek. Mnogi umirovljenici bi po takvom izračunu imali 27% manju mirovinu, za njih je uveden dodatak. Taj dodatak je primjenjen i za umirovljenike koji su 2002. imali 45-50 godina starosti jer se za većinu njih ispostavilo da ulazak u drugi stup je bio neoptimalna odluka i ispostavilo se da je njihova kombinirana mirovina manja od one mirovine koji imaju umirovljenici samo iz prvog stupa. Mi 2019. ulazimo u razdoblje kada prvi puita idu osobe koje su 2002 imale manje od 40 godina, to su većinom žene koje odlaze u prijevremenu mirovinu. Prema projekcijama 2019. godine takvih osoba bi u mirovinu trebalo ići oko 400, godinu nakon toga oko 1300 i taj broj se povećava i kumulativno je sve veći, pojasnio je ministar.

Ćorić je istaknuo da razlika u mirovinu između osoba koje odlaze po kombiniranom modelu ovisit će o tome koliko će u narednom razdoblju biti prinosi obveznih mirovinskih fondova i koliko će do trenutka odlaska u mirovinu ti prinosi iznositi. Kaže da će ta razlika će ovisiti i o tome koliko je osoba bila u dvostrukom sustavu, razlika bi se trebala izjednačiti krajem sljedećeg desetljeća. Dvostupni mirovinski sustav će svoju funkcionalnost dokazati u dugom roku, konkretno za 20+ godina, dodao je.

U narednih godinu i pol ćemo zakonskim izmjenama omogućiti da se osobama koje u mirovinu idu u 2019. da se smanjeni iznos kompenzira. Nema straha od smanjenja mirovina jer do toga neće doći, zaključio je Ćorić.

Facebook Komentari