Znanstvenici: I ova skupina bolesnika bi se mogla liječiti marihuanom

Ad

Marihuana nije baš supstanca koju povezujemo s mentalnim zdravljem i vitalnošću uma, no znanstvenici su nedavno otkrili kako upravo marihuana može pomoći očuvati mozak od starenja.

Njemačko istraživanje provedeno na miševima koje je objavio magazin Nature Medicine otkrilo je da manje količine tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivna tvar koju sadrži marihuana, mogu pomoći u borbi protiv starenja mozga. Znanstvenici sa Sveučilišta Bonn i Sveučilišta Hebrew mjesec dana su svakodnevno laboratorijskim miševima davali THC u dobi od dva mjeseca, godine dana i 18 mjeseci starosti, te su pratili učinke ove tvari.

Znanstvenici su prvo testirali sposobnosti miševa na način da prepoznaju njima poznate objekte te da se kreću unutar labirinta bez utjecaja THC-a. Kada je mladim miševima dan THC, kod njih je zabilježen pad sposobnosti, no stariji miševi pokazali su napredak koji se zadržao i tjednima nakon toga.

Znanstvenici tvrde kako THC kod starijih miševa stimulira endokanabinoidni sustav u njihovom mozgu, a riječ o skupini receptora koji su uključeni u razne fiziološke procese poput apetita, osjećaja boli, raspoloženja i, između ostalog, pamćenja. S godinama ti receptori u mozgu gube svoju funkciju, no zahvaljujući THC-u iz marihuane njihova se učinkovitost produljuje.

Istraživanje još uvijek nije testirano na ljudima, stoga znanstvenici u ovom trenutku ne preporučuju svakodnevni unos marihuane kao lijek za osobe koje pate od raznoraznih poremećaja pamćenja. Znanstvenici ipak planiraju nastaviti istraživanja na ovu temu, a koncem godine istraživanje će pokušati testirati i na ljudima, prenosi tportal.hr.

Dokažu li znanstvenici da marihuana uistinu može pomoći u borbi protiv starenja mozga, ova bi saznanja mogla pomoći u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te sličnih bolesti koje određuje kronična upala mozga.

Facebook Komentari