Vijetnamska vlada kreće u 4. industrijsku revoluciju

Vijetnamska vlada zatražila je od svih središnjih agencija i lokalnih samouprava diljem zemlje da se fokusiraju na napore kako bi pripremili ljudske resurse i infrastrukturu za provođenje 4. industrijske revolucije, piše XinhuaNet.

Nguyen Xuan Phuc, vijetnamski premijer, kazao je da sva ministarstva i sektori trebaju primjenjivati sustave e-uprave, kako bi mogli građanima i poduzećima ponuditi bolju kvalitetu usluge u cilju daljnjeg pojednostavljenja i modernizacije administrativnih procedura.

Ministarstvu informacija i komunikacije dodijeljen je nadzor razvoja infrastrukture informacijske tehnologije, kako bi se osiguralo da nove IT tehnologije, posebice 4G mobilna mreža, rade sigurno i bez zastoja diljem Vijetnama do 2018. godine.

Zadatak ministarstva obrazovanja i obuke je promicati nastavu znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) u općim školama, a nastava pilot programa STEM će s provedbom započeti u akademskoj godini 2017/2018.

Pokrajina Bac Ninh odabrana je kao mjesto za pilot program razvoja pametnog gradskog modela u građevinstvu i visokotehnološkom razvoju poljoprivrede. U sjevernoj pokrajini Ha Nam provodit će se pilot projekt hi-tech poljoprivrede koja će imati visok prinos usjeva.

U središtu ove revolucije je razvoj tehnologija za proboj u područjima kao što su umjetna inteligencija, robotika, internet stvari (internet of things), razvoj autonomnih vozila, 3D printera i nanotehnologije, prenosi Lider.

 

Share This Article