U HDZ-u misle da je Zlatku Hasanbegoviću propao tajni plan, evo koji

Našao se u procjepu između podrške koju je davao šefu stranke te dogovora koji je imao s Esih, kažu u HDZ-u.

“Očigledno je postojao raniji plan od kojega Zlatko Hasanbegović nije mogao odustati, a u tome planu se nije računalo s time da će predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u Saboru ostvariti sva tri cilja koja si je zadao”, piše Jutarnji list..

Ciljevi su bili obrana ministra financija Zdravka Marića, smjena Bože Petrova s funkcije predsjednika Sabora i izbor glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora”, riječi su jednog od članova Predsjedništva HDZ-a koji smatra kako je cilj cijelog Hasanbegovićeva manevra bio prikazati se političarom koji je lojalan HDZ-u i njegovoj izvornoj politici, ali je problem u predsjedniku stranke Plenkoviću koji loše vodi HDZ.

Plenković je, nastavlja sugovornik Jutarnjeg lista, ostvario sva tri navedena cilja, a Hasanbegović se našao u procjepu između podrške koju je kao član Predsjedništva HDZ-a davao šefu stranke i premijeru te ranijeg dogovora koji je očigledno imao sa stožerom Brune Esih.

Zato su, pojašnjava dalje, Hasanbegovićev javni nastup i kritike upućene stranačkom vodstvu bile nelogične i kontradiktorne s njegovim prijašnjim ponašanjem i izjavama.

HDZ-ov dužnosnik podsjeća na sjednicu Predsjedništva stranke koja se održala 27. travnja, nekoliko sati nakon sjednice Vlade na kojoj je Plenković smijenio tri ministra iz Mosta (četvrti ministar i državni tajnici iz Mosta smijenjeni su kasnije na telefonskoj sjednici Vlade).

‘Svi članovi Predsjedništva, uključujući i Hasanbegovića, uzeli su riječ i raspravljali o situaciji u kojoj se našla Vlada i stranka. Hasanbegović je ovu situaciju usporedio s prošlom vladom Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka u kojoj je bio ministar. Bitan dio njegova izlaganja odnosio se na Agrokor i tu je zastupao stav po kojem HDZ treba učiniti dodatne napore da u javnosti bude potpuno jasno kako Vlada ne štiti Agrokor ili Ivicu Todorića, nego je cilj zaštita radnih mjesta u tvrtkama koje su dio koncerna i gospodarstva u cjelini’, prepričava član Predsjedništva HDZ-a.

O Plenkovićevu opozivu ministara govorili su, kaže izvor Jutarnjeg, kao o liderskom potezu i potrebi da se suprotstavi jeftinom populizmu i demagogiji.

‘Glasanje ministara iz Mosta se doživjelo kao pucanj u leđa Vladi’, rekao je, naglasivši da je u istome tonu govorio i Hasanbegović koji sada tvrdi nešto sasvim drugo optužujući premijera da hazarderski ugrožava opstanak Vlade.

‘Hasanbegović očigledno pripada krugu okupljenom oko Brune Esih koji je bio uvjeren da Plenković neće uspjeti okupiti većinu u Saboru, sačuvati svojeg ministra, smijeniti Petrova i s većinom glasova izabrati Jandrokovića na čelo Sabora.

Pripremili su taktiku prebacivanja odgovornosti neuspjeha na Plenkovića, ali se to nije dogodilo i Hasanbegović se naprosto nije snašao u novoj situaciji’, kaže jedan od vodećih HDZ-ovaca za Jutarnji list.

Facebook Komentari