Novotny: Agrokor je paradržavna kompanija; tu ima puno političke ekonomije

Ad

Vrtlog političke krize uskovitlao se na Agrokoru koji unatoč svim problemima: novom rušenju kreditnog rejtinga, sumnjama u paralelna financijska izvješća i problemima s likvidnošću, nekako i dalje preživljava.

Daljnje preživljavanje trebalo bi osigurati novo zaduživanje koje se naveliko priprema. Kakva je budućnost Agrokora, hoće li nova financijska injekcija stabilizirati stanje i poslovanje, može li posrnuli koncern bez novih zaduživanja izbjeći stečaj i koliko će stvarna slika stanja postati jasnija za mjesec dana kada bi, nakon što prođe izborna gorznica, trebali dobiti konačan uvid u sva dugovanja Agrokora.

Teme su o kojima su u radijskoj emisiji ‘U mreži prvog’ govorili novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić, ekonomski analitičar Damir Novotny te bivši predsjednik uprave Konzuma Drago Munjiza.

Politička kriza ne jenjava kao i kriza u Agrokoru, a što se tiče agencije S&P – Agrokor je u stečaju. Laušić kaže da Agrokor je i po zakonu u jednoj vrsti predstečajnog postupka, samo se tako ne zove, to je jedna vrsta insolventnog postupka i išlo se u taj postupak jer se vlasnik i vjerovnici nisu uspjeli dogovoriti i tvrtka je bila pred bankrotom – da nije bilo ‘lex Agrokora’, tvrtka bi već danas bila pred bankrotom.

Čim je došlo do ‘lex Agrokora’, čim nije došlo do dogovora Ivice Todorića i vjerovnika znalo se da je tvrtka pred bankrotom. To nije ništa novo, sada se nastoji spriječiti najgore. ‘Lex Agrokor’ je zapravo davanje vremena vjerovnicima da se dogovore i pronađu nagodbu i plan restrukturiranja, to bi navodno trebalo biti gotovo u 11 mjesecu.

Do početka lipnja treba pronaći kredit kako bi tvrtka mogla funkcionirati do kraja godine, Ante Ramljak kaže da do lipnja postoji cash low koji može održavati tvrtku sa onim kreditom od 80 milijuna € i sa prihodima, u lipnju će početi nedostajati novca za plaćati dobavljače, poreze i plaće, smatra.

Laušić kaže da ako se do lipnja ne pronađe određeni novac, tvrtka će tada ići u stečaj. Dodaje kako je Ramljak kazao da je njegova želja da se pronađe sav novac, još se ne zna koliko je to.

Komentirajući rejting S&P-a, Novotny smatra da je agencija morala dati takvu ocjenu, ali zbog vlasnika obveznica kojima nisu isplaćene kamate, to je više zbog njih nego zbog Agrokora. Posebno je problematično je pitanje kako mogu domaće banke koje imaju svoj regulativni okvir, uopće dati nove kredite. Ne može zamisliti da bi domaće banke dale novo zaduživanje Agrokoru.

Najveći problem je održavanje tekuće likvidnosti – uza sve ostale probleme – a bilo kakav pad prometa veći od 10% i likvidnu firmu vodi u velike probleme i nije samo Konzum u problemima, smatra Munjiza.

Ako promet padne više od 10% to je zaista velik problem, problem je kako će novi menadžment uvjeriti nove kreditore da će promet prestati padati i da će ostati barem na nivou prošlih godina.

Ante Ramljak je kazao da se do 20. lipnja mogu prijaviti potraživanja, no dodao je da ćemo pravo stanje znati krajem lipnja kada se sve sabere i izračuna.

Laušić kaže da ćemo tek tada saznati pravu sliku duga Agrokora i vidjeti tko će sve ući u stalno vijeće vjerovnika – ono može donijeti odluku i o prodaji tvrtke. Ramljak kaže da treba uzeti kredit 100-500 mil € i on bi htio odmah uzeti cijeli kredit, želi dokazati vjerodostojnost, smatra Laušić.

Dodaje da će to pokazati da financijski investitori imaju povjerenja u Agrokor i njegove tvrtke i to će vratiti u veliko dijelu povjerenje dobavljača i ostalih u tom procesu. Ako se bude poarcijalno zaduživao, to će biti opasan znak da možda neće sve dobro završiti.

Agrokor nije obična državna kompanija, Agrokor je paradržavna kompanija i tu ima puno političke ekonomije, a i geostrategije, drži Novotny. Teško je reći da bi se domaće banke htjele i dalje izlagati ovome riziku – poslovanje ako ima određeni pad, slijedi nepovjerenje i dobavljača i kreditora i potrošača.

Vrlo teško da bi novac mogao doći sa hrvatskog tržišta, on bi mogao doći iz financijskog sektora koji je spreman preuzeti te velike rizike, to su fondovi, banke izvan EU-a, i mogli bi dati novac pod nekim uvjetima koji će biti nepovoljni, kamatne stope će biti visoke.

Opet je pitanje kako će se taj kredit vratiti. Ovoga trenutka Agrokoru treba kapital, stoga je Novotny sklon brzom restrukturiranju.

Facebook Komentari