Trump otpustio direktora FBI-a koji je istraživao izbore

Narodnu Republiku Kinu je razljutio također i američki predsjednik Donald John Trump, koji je prošlog tjedna potpisao zakon kojim se jačaju odnosi između SAD-a i Tajvana, te time posredno navijestio i američku zaštitu Tajvana u slučaju eskalacije krize s NarodnomRepublikom Kinom

Republikanski predsjednik, Donald Trump, u utorak je smijenio jedog od najvažnijih američkih službenika zbog njegovog načina istraživanja email skandala koji je uključivao demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Trumpov potez iznenadio je Washington te je podigao sumnje među demokratima, ali i ostalim političarima, pošto se smatra da bi ovo moglo upućivati kako Bijela kuća pokušava sabotirati FBI istragu o umiješanosti Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

Nedavno je direktor FBI-a također bio optuživan sa svih strana zbog istrage o privatnim email serverima Hillary Clinton. Mnogi demokrati smatraju kako je njegova najava ponovnog otvaranja istrage samo 11 dana prije izbora, koštalo demokratsku kandidatkinju predsjedništva.

Predsjednik Trump je također u pismu naveo kako je prihvatio preporuku Državnog tužitelja Jeff Sessionsa da Comey ne može više održavati učinkovito vodstvo FBI-a. James Comey je trebao ostati na poziciji direktora FBI-a do rujna 2023. Na to mjesto ga je odabrao 2013. godine predsjednik Barack Obama.

Sessions je izjavio kako je Ministarstvo pravosuđa “posvećeno visokoj razini discipline, integriteta i vladavine zakona”, te je “potreban novi početak”. Bijela kuća je rekla da će potraga za Comeyevim nasljednikom početi odmah.

Comey je izgubio povjerenje demokrata jer se ispostavilo da je krivo informirao javnost o nekim pojedinostima o vođenju istrage elektroničke pošte Hillary Clinton.

Bomba na političkoj sceni

Vođa demokrata u Senatu Charles Schumer ja na vijest o Comeyjevoj smjeni zatražio imenovanje posebnoga tužitelja za istragu ruskoga uplitanja u izbore, jer bi javnost mogla opravdano sumnjati da je iznenadna smjena Comeyja s položaja pokušaj prikrivanja istine, prenosi dnevnik.hr.

Dužnosnici Bijele kuće negirali su tvrdnje da je Trump imao politički motiv u Comeyjevoj smjeni.

Trumpov potez je odjeknuo je kao bomba na američkoj političkoj sceni i izazvao zabrinutost među dijelom republikanaca te ogorčene kritike demokrata, koji su nekoliko sati prije smjene pozivali Comeyja da odstupi, jer su izgubili povjerenje u njega zbog načina vođenja istrage oko Hillary Clinton.

Facebook Komentari