Marić: Krediti u eurima su na povijesnom minimumu, morat će rasti

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je najave mogućeg rasta kamata za kredite u eurima. O toj temi govorio je i guverner HNB-a Boris Vujčić kada je poručio kako zbog opasnosti rasta kamatnih stopa HNB priprema preporuke bankama da reprogramiraju kredite građanima s ciljem da promjenjive kamate zamijene fiksnima.

”To nije velika tajna ni mudrost. Kamate su na povijesnim minimunima i sigurno da su očekivanja, uzimajući u obzir politku Europske centralne banke, da će te kamatne stope u nekom trenutku početi rasti, tako da o toj preporuci treba porazgovarati”, kazao je ministar Marić.

Upitan koliko bi FED i Europska centralna banka dizali kamate, Marić je kazao kako je FED takvu odluku već donio, piše N1.

”Sada je samo pitanje dinamike, a što se tiče Europske centralne banke – imamo predviđanja da će se do kraja godine cijeli taj posao za monetarno otpuštanje nastaviti. A tada će se pratiti dinamika”, rekao je minstar.

Ministar je komentirao i mehanizme koje vlada ima na raspolaganju ako se ponovi slučaj sličan onom sa švicarskim frankom.

”Treba vidjeti različite vrste mjera pa i ovu koju je HNB predložio i stavio kao u pozorenje da je možda vrijeme za fiksiranje nekih kamata, ali postavlja se pitanje i troška toga svega”, rekao je.

Marić je komentirao i aktualnu političku situaciju, točnije tvrdnje da predstavnici nacionalnih manjina neće podržati Vladu ukoliko se HDZ ne odrekne Milijana Brkića koji je svojim izjavama, u kojima je naglasio kako manjine neće određivati sastav Vlade, izazvao poprilično mnogo reakcija.

Ne bih ulazio sad… S manjinama ova vlada ima od prvog dana konstruktivan dijalog i to smo i kod proračuna pokazali. Nacionalne manjine su sastavni dio naše većine i parlamenta i računamo na njih i dalje. Mislim da će se strasti i određene izjave primiriti”, zaključio je Marić.

Facebook Komentari