Gredske sneje čuvaju tradiciju Posavkog kraja

Kreativna sekcija “Gredske sneje” pri KUD-u Seljačka sloga Grede Sunjske osnovana je 2011. godine s ciljem druženja, pomaganja KUD-u i realiziranja kreativnih ideja članica.

Počeli su izradom minijatura narodnih nošnji replika originalnih narodnih nošnji Grede Sunjske specifične po vezu “belo na belom” obučenih na lutke koje su izrađene od prirodnih materijala (npr:kukuruzovina, drvo i sl.), suvenira koji su uporabni i ukrasni, učestvovanja na pojedinim manifestacijama za koje su izrađivane prilagođene instalacije.

U sklopu Znanstvenog piknika 2013. god u Zagrebu sudjelovali su na zapaženim kreacijama haljina od prirodnog cvijeća.

S proširenom revijom učestvovali su u sklopu organizacije Plavo-zelena Hrvatska pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Hrvatske i sa svojim originalnim suvenirima te prezentacijom domaće hrane:žganci, kobasice, sir, kolači… u Privlaci, Šumeće (Slavonija), Ravna Gora.

Ana Softić

Ana Softić

Voditeljica Kreativne sekcije Ana Softić ističe zapaženu Eko-etno reviju nazvanu “Curino novo ruho”:”Haljine su sašivene od domaćeg platna, starog i ispranog (ali još uvijek dovoljno čvrstog nakon toliko godina uporabe) platno koje više nije za nošnje, oživjele smo u haljine koje su ukrašene ribarskom mrežom te “ukrasima” sakupljenim u prirodi, kukuruzima, perušinom, žirevima,školjkama skupljenim u rijeci Savi, grahom, lješnjacima, suncokretom te heklnim detaljima.

ana

ANA4

Facebook Komentari