Evo što zastupnik Snage Aleksić kaže o najavi HNB-a da će bankama preporučiti fiksne kamatne stope

Zastupnik Snage Goran Aleksić osvrnuo se na najavu HNB-a da će bankama preporučiti da dužnicima ponude fiksne kamatne stope.

HNB ĆE PREPORUČITI FIKSIRANJE KAMATNIH STOPA – DAJEM NAČELNU PODRŠKU

Kao što možemo vidjeti iz medija, HNB najavljuje preporuku bankama da dužnicima u kreditima s promjenjivim kamatnim stopama ponude reprogramiranje i fiksiranje kamatnih stopa. Načelno pozdravljam tu ideju, ali moram naglasiti nekoliko bitnih detalja.

1. U većini kredita ugovorenih prije 1. siječnja 2013. banke i dalje manipuliraju kamatnim stopama, koje su godinama banke povećavale nezakonito, a onda su ponovo nezakonito samovoljno i van-ugovorno definirale kamatne parametre odnosno umjesto da ih usklade i ugovore s dužnicima, banke su parametre odredile na temelju nezakonito povećanih kamatnih stopa i na temelju povijesno niskih vrijednosti promjenjivih parametara. Van-ugovorno definiranje cijene kredita zabranjeno je i nedopušteno Zakonom o obveznim odnosima (članak 1022.).

2. Udruga Franak kroz aktivizam, i ja prije kroz aktivizam, a danas kroz političko djelovanje pokušavamo već dugo riješiti problem manipulacija kamatnim stopama, ali dosad ga nismo uspjeli riješiti. Naš temeljni zahtjev jest da se zakonski fiksne marže utvrde u njihovim početnim iznosima. U vezi s tim održana je i tematska sjednica u Hrvatskome saboru, zakon je pripremljen i dostavljen svim bitnim faktorima i sljedeće što će se napraviti jest upućivanje prijedloga zakona na donošenje uz pomoć zastupnika opozicije.

3. Fiksiranje kamatnih stopa jest prihvatljivo rješenje, ali je upitno na koje iznose banke namjeravaju fiksirati kamatne stope, ako se preporuke HNB-a prihvate. Stoga, da bi se iznašlo najbolje moguće rješenje i da bi dužnici konačno mogli istinski odahnuti, potrebna je suradnja na rješenju na relaciji HNB-HUB-Udruga Franak. Smatram da je konačno došlo vrijeme da HUB i Udruga Franak počnu uistinu surađivati na nekim rješenjima. Ukoliko bi do te suradnje došlo, Udruga Franak bi onda mogla i svojim javnim istupima podržati takvo rješenje, a zasad – ja osobno načelno prihvaćam takvu inicijativu s dozom opreza. Rješenja moraju biti kvalitetna i realna.

Vjerujem da će se i moje kolegice i kolege iz Udruge Franak uskoro oglasiti javno po tome pitanju.

Facebook Komentari