12.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Dravni tajnik Majdak na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji GMO free poljoprivreda

Dravni tajnik Majdak na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji GMO free poljoprivreda

Piše: Dražen Prša

Danas je u Beču državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak u ime ministra Tomislava Tolušića sudjelovao na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji “GMO free poljoprivreda, prilika za ruralni razvoj u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi”.

U nazočnosti domaćina, Andra Rupprechter, ministra poljoprivrede Austrije te ministara poljoprivrede Mađarske, Slovačke, Slovenije, Albanije i dužnosnika ministarstava poljoprivrede BiH, Kosova, Crne Gore i Srbije prezentirao je stav Ministarstva poljoprivrede Hrvatske u okviru kojeg je, između ostalog, posebno istaknuo kako je Hrvatska sjemenska proizvodnja u potpunosti “GMO free”, kako se i razini EU zalažu za proizvodnju kukuruza bez GMO-a u Hrvatskoj te da u potpunosti daju potporu ovakvim i sličnim inicijativama na području Centralne i Jugoistočne Europe.

majdak t 76543

Konferencija je završila usvajanjem zaključaka od kojih se mogu izdvojiti, kako je za Hrvatsku danas izjavio državni tajnik Tugomir Majdak:

“Prioritet potpori GMO-slobodnih područja, kao i područjima za ekološku proizvodnju u državama s prevladavajućom strukturom OPG-a kako bi se ostvarila proizvodnja proizvoda s dodanom vrijednošću, ali i prostor za bolje pozicioniranje na tržištu istih, ali i naglasak na kvalitetan odgovor zahtjevima potrošača definiranjem transparentnosti i sljedivosti u proizvodnji te kontroliranom označavanju u brendiranim programima i proizvodima.

Dodao je da u Hrvatskoj je interes za “GMO free” i ekološke proizvode svakim danom sve veći, a sve hrvatske županije su u razdoblju od 2003. do 2010. proglasile svoja područja slobodnim od GMO-a.

Najnovije

Još iz rubrike