U Puli otvorena Kuća istarskog maslinovog ulja – prvi muzej maslinarstva u Hrvatskoj

Kuća istarskog maslinovog ulja – Museum olei Histriae otvorena je u središtu Pule, a kao prvi muzej maslinarstva u Hrvatskoj na 500 četvornih metara nudi pregled povijesti maslinarstva u Istri i drugdje u Hrvatskoj, degustacije i edukaciju.

Kroz spoj kulturološke, gastronomske i turističke priče, Kuća maslimovog ulja predstavlja i novi turistički proizvod Pule i cijele Istre. Smještena je u revitalizirani dio kompleksa bivše tvornice modne trikotaže Arena pa oživljava prostor industrijske arhitekture u pulskoj gradskoj jezgri.

U sklopu Kuće posjetitelji mogu vidjeti povijest i sadašnjost istarskoga maslinarstva, od uzgoja i berbe do prerade maslina u ulje te njegove kvalitetne i zdravstvene prednosti i to od rimskog razdoblja, preko srednjeg vijeka do danas, kao i brojne sorte maslina koje se uzgajaju u Istri te njene ceste maslinovog ulja.

Sam prostor podijeljen je na muzej s izloženim postavom ulja, prostor za degustaciju i edukacije te prodavaonicu. Projekt je realiziran u suradnji s brojnim partnerima, uključujući Grad Pulu i njegovu Turističku zajednicu, a investicija je iznosila oko dva milijuna kuna.

Share This Article