Politička histerija trajat će dok Plenković ne objavi imena novih ministara

Piše: Dražen Prša

Može li minimalna saborska većina osigurati trajniju stabilnost Vlade ili je odluka o imenovanju novih ministara i nastavku zasjedanja Sabora nakon drugog kruga lokalnih izbora tek ‘kupovanje vremena’ uoči neizbježnih izvanrednih parlamentarnih izbora?

Može li samostalni politički put Zlatka Hasanbegovića izazvati raskol u HDZ-u, a okupiti raspršene pravaške stranke? Burne političke okolnosti u emisiji HR-a ‘U mreži prvog’ komentirali su politolog Berto Šalaj i kolumnistica Novog lista Sanja Modrić. Urednik emisije je Milorad Šikanjić.

Komentirajući izbacivanje Hasanbegovića iz HDZ-a, Modrić je izjavila da je u HDZ-u uvijek vladala poslušnost, a uoči lokalnih izbora vidjet će se kako diše biračko tijelo u Zagrebu. Ne vjeruje da će Hasanbegović dobiti više glasova od HDZ-a. Ne vjeruje ni u veliki raskol iako priznaje: “Da je bura, bura je.” Također, ne vjeruje da će HDZ surađivati s klubom Esih-Glasnović-Hasanbegović nakon Hasanbegovićevih riječi izrečenih na račun Plenkovića i njegovih ljudi.

“To bi bilo samopoštovanje ravno nuli, no u politici se nikad ne zna”, ističe.

“Plenković je bio u pravu kada je rekao da je ovo vrijeme razotkrivanja. Razotkrivaju se karakteristike pojedinaca, politički profili državnika i samog Plenkovića, razotkrivaju se političke stranke. Ono što se dogodilo u petak u Saboru rezultat je naše neodlučnosti, neodlučnosti naše političke klase i naših političkih elita.

Plenković je imao pravo raskinuti koaliciju s Mostom, smijeniti Mostove ministre, ali morao je pred Sabor poslati nove ministre, čime bi testirao svoju novu političku većinu”, smatra Šalaj.

Dodao je kako sada imamo kampanju za lokalne izbore, ali imamo i političku histeriju koja će trajati do lipnja, dok Plenković ne izađe s prijedlozima novih ministara. To se moglo izbjeći, smatra Šalaj.

Modrić kaže kako građanima sve to djeluje prljavo. “Plenković ima problema s većinom. Mogao je izaći kao car iz ove situacije tako da je smijenio Mostove ministre, ali i da je rekao: ‘gotovo je, idemo na izbore’. No tada je krenula ta prljavština, krenulo se u kupovanje zastupnika, dogovaranje s bilo kim – građanima je to smiješno. Za minimalnu većinu skupio je ljude iz 10 stranaka, to su otpadnici, prebjezi, trgovci, nitko i ništa. Građani nemaju pojma tko su ti ljudi”, dodala je.

“Sada je glavni koalicijski partner premijera Plenkovića i HDZ-a Klub nacionalnih manjina, to zaista se nije smjelo dogoditi. Nacionalne manjine trebale su se izmaknuti u stranu kada je počela ova politička kriza, pričekati da se dogovore pa se onda prikloniti”, objašnjava Modrić.

“Slijedi mrcvarenje koje će trajati mjesecima – to će biti većina koja je politički nekoherentna i nepoveziva, s obzirom na taj mali broj većine, oni će se morati prebrojavati svako jutro – to mora puknuti i vjerojatno će se ići na izbore. Plenković nam je priuštio to da cijelu ovu godinu izgubimo i da natezanje i mrcvarenje traje još mjesecima, a za to nije bilo potrebe”, smatra Modrić.

“Više od mjesec dana državom će upravljati državni tajnici koji nemaju demokratski legitimitet, koji nemaju potvrdu u parlamentu i to stalno treba isticati. To je protiv demokratskih procedura, protiv boljih demokratskih običaja i to gospodinu Plenkoviću ne služi na čast”, smatra Šalaj.

Facebook Komentari