Plenković: Nitko neće slijediti Hasanbegovićev primjer; Nemam kristalnu kuglu, ali HDZ je brend

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju Dana Europe i završnoj proslavi Europskog tjedna mladih u Europskom domu u Zagrebu.

Premijer je istaknuo važnost projekta Europske unije, čestitao Dan Europe te istaknuo kako se danas slavi i Dan pobjede nad fašizmom kojeg je također čestitao.

”Hrvatska kao odgovorna zemlja čini važan dio modernog demokratskog svijeta i Europe”, naglasio je premijer.

Upitan zašto nije nazočio akademijie Savez antifašističkih boraca, kao što su to činili njegovi prethodnici premijer je kazao kako je imao druge obaveze.

”Tamo je bio moj izaslanik Jasen Mesić”, kazao je.

Nakon toga premijer se osvrnuo na aktualno stanje u Agrokoru.

”Što se tiče Zakona o izvanrednoj upravi mi smo u kontaktu s Ramljakom i vodimo računa da se restrukturiranje provede na vrijeme. Kad je riječ o svježoj likvidnosti siguran sam da će se nastaviti. To je proces kojem čvrsto znamo kojim smjerom idemo i kako poslati poruku povjerenja za banke u ovoj osjetljivoj situaciji”, rekao je Plenković dodavši da se ne boji tužbi.

”Vodi se dijalog sa svim akterima ovog procesa. I s te strane će se kroz dijalog riještiti sva pitanja”, kazao je.

Upitan da prokomentira jučerašnju izjavu Milijana Brkića koji je kazao kako predstavnici nacionalnih manjina neće krojiti Vladu, Plenković je kazao kako se radi o predimenziniranju.

”Pupovac i svih 8 zastupnika nacionalnih manjina su dio parlamentarne većine. Bili su čvrsto za Marića i uz odabir novog predsjednika Sabora i bit će uz nas kad budu nova glasovanja u Saboru”, rekao je.

Komentirao je i kazenu prijavu koju je protiv Vlade podigla Slobodna Hrvatska.

”Neutemeljeno, neosnovano – uopće ta jedna ušušurena atmosfera. Ako razgovarate s Glasnovićem onda znate da je njemu bitno kako poboljšati komunikaciju iseljeništva i kako riješiti problem mirovina za HVO, a to je i onako bilo najavljeno u travnju”, rekao je Plenković.

Premijer je kazao kako većinu u Saboru ima i bez Hasanbegovića te da u HDZ-u više nema nezadovoljnih.

”Neće nitko slijediti taj primjer. Imali smo jučer raspravu koja je bila trezvena. To je odabir Hasanbegovića, a ja sam kazao da je svatko na neki način sam taj koji odlučuje o svojoj budućnosti. Statut je jasan. Jedan dio naše suradnje s njim kao članom HDZ-a je gotov, a kako ćemo novu suradnju uspostaviti je tek pred nama”, kazao je.

”Nemam kristalnu kuglu, ali HDZ je brend. To je stranka koja je bila najvažnija kod stvaranja samostalnosti. Predvodila je sve ključne procese od NATO-a i EU. Sada je pozicioniramo na desni centar, u narodnjaštvo i demokršćanstvo”, kazao je.

Facebook Komentari