Od bivše Uprave Agrokora ostao samo Kuštrak

Piše: Dražen Prša

Damir Kuštrak, dugogodišnji menadžer Agrokora koji je bio vrlo aktivan i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, čini se da je jedini ‘preživjeli’ kadar starog upravljačkog sustava posrnulog koncerna.

Izvanredni upravitelj Ante Ramljak odlučio je zadržati na mjestu člana Nadzornog odbora Mercatora u kojem je od 2014. godine, dok su svi ostali članovi Uprave i NO-a Agrokora potpisali sporazumni raskid radnog odnosa i dali ostavke, a to su učinili i niže rangirani članovi obitelji.

U poslovnoj zajednici Kuštrak je dobro poznat po svojim pregovaračkim vještinama, pa nisu iznenađeni njegovim ostankom u tornju. Kako se može čuti od sadašnjeg vodstva, u prilog mu je išlo nekoliko činjenica: nije član obitelji, ima vrlo dobre kontakte i informacije, a kompaniji je ipak potreban određeni kontinuitet.

Na pitanje što u novim okolnostima znači njegovo članstvo u Nadzornom odboru Mercatora, sam Kuštrak tek kaže da je on “unrestricted company, što znači da nije opterećen situacijom u Agrokoru i kontrolira retail u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori”.

Prema obavijesti na Ljubljanskoj burzi, Mercator je lani ostvario gubitak od 72,7 milijuna eura, a slovenski parlament je donio zakon kojim želi stvoriti podlogu za nadziranje financijskih transfera između njega i Agrokora.

Izvanredni upravljački tim zapravo ozbiljno surađuje s menadžerima pojedinih kompanija s kojima pokušava optimizirati njihov budući koncept poslovanja kako bi bio profitabilan u izmijenjenim okolnostima.

U ovom su trenutku najvažniji pregovori o novoj rundi financiranja predviđenoj za lipanj. Cilj je osigurati nekoliko stotina milijuna eura kako bi se tvrtke koncerna pripremile za poslovanje tijekom sezone, ali ujedno i uhvatio korak s novim rokovima plaćanja. Kako je nedavno pojasnio Ramljak, da bi dobavljači počeli ponovno prodavati robu Konzumu, nužno je pridobiti njihovo povjerenje, a to je moguće jedino tako da im se osiguraju uredni rokovi plaćanja, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari