Ministar Ćorić o starosnoj mirovini sa 67 godina

Izvor: Dražen Prša

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u N1 studiju uživo govorio je o reformi mirovinskog sustava

“Nacionalni program reformi tu je nedvojben, naš mirovinski sustav na godišnjoj razini proizvodi preko pet milijardi kuna deficita. Većina europskih zemalja projicira produljenje radnog vijeka sukladno produljenju životne dobi.

Nema razloga da Hrvatska ne ide u tom smjeru. Također izjednačavanje starosti za odlazak u mirovinu za muškarce i žene. Hrvatska isto ide u tom smjeru”, veli Ćorić.

Beneficirani radni staž će ostati, kao i prijevremena mirovina. Ćorić naglašava da većina europskih zemalja ima prijevremenu mirovinu od dvije do tri godine prije starosne, dok je u Hrvatskoj to pet godina. U ovom trenutku prosječan radni vijek u RH je manji od 31 godine, dok je u zapadnoeuropskim zemljama 36, 37 godina.

Govorilo se i o uvođenju starosne mirovine sa 67 godina i za žene i za muškarce i to u roku od pet godina. Ćorić tvrdi – ništa od toga.

“To nije moguće i mi to ne želimo. Ovakav prijedlog je izuzetno radikalan i u ovom trenutku nije ni potreban. Najprije moramo izjednačiti godine i za muškarce i žene”, zaključio je Ćorić te najavio da bi javnost s mirovinskom reformom trebala biti upoznata u trećem kvartalu ove godine.

Facebook Komentari