Dan Europe: Povijesna Schumanova inicijativa slavi 67 godina

Prije 67. godina, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik: “Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu”.

…Europa će se izgraditi putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti solidarnost de facto, napisao je Schuman.

Prijedlog poznatiji kao, sada već povijesna, Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što danas poznajemo kao Europska unija.

Dan Europe obilježava se na Europskom trgu u Zagrebu programom koji je počeo predstavljanjem politika i ustroja EU-a i fondova EU-a na informativnim štandovima koje su uz građane, među ostalima, obišli i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević. “Hrvatska je prvi put neto primateljica europskih sredstava. U prvih šest mjeseci ugovoreno je europskih projekata u vrijednosti od 5,3 milijarde kuna, koliko i u cijeloj prošloj godini”, istaknula je ministrica Žalac. Dodala je da su politika i stranački odnosi izvan pitanja iskorištavanja fondova EU-a te da će “nastojati da to tako i ostane”.

“Važno je da Hrvatska kao najnovija članica EU-a upravo tu ideju mira, izgradnje i u gospodarskom, političkom i svim sektorima suradnje razvijamo i da ovaj kontinentalni mirovni projekt bude snažan unatoč krizi koju je prouzročio referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Europa nije savršen,a no rezultati izbora u Nizozemskoj i Francuskoj pokazuju kako ipak većina građana shvaća da smo snažniji zajedno i da je Europa naša sudbina, ocijenio je voditelj Predstavništva EK Branko Baričević na obilježavanju Dana Europe u Zagrebu. “Europa nije zaboravila da nije savršena i da mnogi građani ne uživaju njezine blagodati te moramo raditi kako bismo smanjili socijalne razlike unutar država i među članicama”, dodao je.

Poslijepodne će na trgu biti završna svečanost Europskog tjedna mladih koji se prošli tjedan održao u 32 europske zemlje koje su uključene u međunarodni program razmjene mladih u sklopu programa Erasmus plus. Na Europskom sajmu za mlade predstavit će se 20-ak udruga i ustanova koje rade s mladima i provode projekte za mlade. Svi zainteresirani doznat će iz prve ruke kako volontirati diljem Europe, sudjelovati u međunarodnoj razmjeni tijekom studija ili na stručnoj praksi. Bit će i raznih predavanja i radionica, a dan završava koncertom grupe Detour. Idealna prilika da iz prve ruke saznate što nam to Europa nudi.

Dan Europe u Splitu obilježen je podizanjem zastave Europske unije na Marjanu. Iako je tom prigodom izražena zabrinutost zbog rastućeg iseljavanja u Uniju, predstavnici Grada i Županije istaknuli su niz dobrobiti koje je članstvo donijelo Hrvatskoj. To su razvojni projekti koji se nude i mogućnost kretanja bilo s turističkim, poslovnim ili edukacijskim ciljem.

Dan Europe obilježen je i u Dubrovniku. Županijska razvojna agencija organizirala je Dan otvorenih vrata projekata Europske unije. Na infopultovima diljem županije posjetitelji su mogli doznati više o projektima koji se provode na krajnjem jugu te mogućnostima za prijavu vlastitih projekata.

Čak nekoliko dana traje obilježavanje Dana Europe u Zadru. Središnji događaj organiziran je na rivi kako bi u programu mogli sudjelovati i slučajni prolaznici, turisti. Prigodni promidžbeni programi, defile Gradske glazbe i koncert. Sve je to obilježilo dan kojim se proslavlja godišnjica povijesne “Schumanove deklaracije”.

Svoj doprinos Danu Europe dali su i učenici bjelovarske Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole, i to izložbom jela i pića europskih zemalja, jezičnim kvizovima i radionicama te onima o Europskoj uniji. Doznali smo tako da je u Austriji najstariji restoran u svijetu, iz 1803., da Nijemci prednjače po broju pivovara te da Česi u gotovo svako jelo dodaju šećer. A uz njemački i engleski, na radionicama se učio češki, turski, švedski i španjolski jezik, javlja HRT.

Facebook Komentari