Bauk poručio Brkiću: Da odlučuju “Hrvatice i Hrvati ovdje” bez “gostiju” za opoziv bi bilo njih 75 od 140

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić jučer je izazvao brojne polemike svojom izjavom u kojoj je Miloradu Pupovcu poručio kako ‘manjine neće određivati sastav Vlade’.

”Koliko ja znam Pupovac je podržavao sve vlade pa i onu bivšu gdje je Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire vladu. Nacionalne manjine neće određivati sastav vlade. Ovo je Hrvatska država i uz nacionalne manjine odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kad bih ja govorio o tome kako će Vučić u Srbiji rekostruirati vladu”, kazao je Brkić jučer novinarima što je izazvalo niz reakcija, ponajviše iz oporbenih stranaka.

Jedan od onih koji su reagirali bio je i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

”Ova je izjava, osim što je diskriminatorna, činjenično netočna (a time i duboko licemjerna) iz dva razloga:

1. Upravo je glas kolege Pupovca odlučio da Zdravko Marić ostane ministar financija (dakle izravno je odredio sastav Vlade)

2. Da odlučuju “Hrvatice i Hrvati ovdje” bez “gostiju” (kako je to voljela nazvati R.T.) za opoziv bi bilo njih 75 od 140 izabranih u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj što je debela većina “Hrvatica i Hrvata ovdje”, dakle ne odlučuju.

U tom smislu ova parlamentarna većina duboko je nelegitimna s aspekta izborne volje većine građana Republike Hrvatske i održava se na aparatima zahvaljujući glasovima zastupnika iz posebnih izbornih jedinica (XI. i XII.). Po prvi put u hrvatskoj parlamentarnoj povijesti se to događa pa bi bio red da to i zabilježimo, da ne bude “nismo znali”, da se može odgovoriti kad se iz HDZ-a budu opet osporavala manjinska prava”, napisao je Bauk na Facebooku.

Facebook Komentari