Zlatko Hasanbegović: Zašto sam odlučio na kocku staviti svoju političku sudbinu

Zlatko Hasanbegović daje izjavu za medije u povodu priključivanja kandidacijskoj listi Brune Esih, neovisne kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba.

Na početku konferencije za medije Zlatko Hasanbegović je podsjetio na pismo koje je Andrej Plenković prije godinu dana poslao s nekoliko kolega eurozastupnika u sličnim okolnostima te se poslužio Marxovim riječima o ponavljanju povijesti – jednom kao tragediji, drugi put kao farsi.

“Kao što znamo, prije godinu dana Plenković je s nekoliko kolega među kojima je bio i Davor Ivo Stier uputio zastupnicima dramatično pismo u kojemu je istaknuto da treba preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku. U pismu je bio poziv da glasaju za Hrvatsku. Plenković zbog tog pisma nije bio izvgrnut stranačkim sankcijama. Malo prije toga on je ustvrdio da stranka ne može biti talac bilo kojega svojega člana. ‘Prevedeno na tadašnji jezik bio je to poziv na politički neposluh. Nameće se osobito danas kada su HDZ i Vlada koju predvodi bili dovedeni u položaj talaca ministra financija, neprijepornog stručnjaka i svojedobnog preslagivača Karamarka, i koji nikada nije bio član HDZ-a i s kojim sam korektno surađivao i čiji ljudski integritet poštujem.

Danima sam si postavljao pitanje smije li HDZ biti u položaju taoca i smije li se bespovratno razvrgnuti odnos, a da se ne nazire neki drugi koji ne bi bio politička trgovina?’, govori Hasanbegović.

“Predsjednik je opetovano hazarderski ugrozio opstojnost Vlade i da je HDZ i dalje favorit na potencijalnim izborima, odlučio sam na kocku staviti svoju političku sudbinu ne prepuštajući je ničijoj samovolji ili hiru. Zastupam raspoloženje mnogih članova i pristaša HDZ-a”, kazao je Hasanbegović.

‘U posljednjih godinu i pol, dvaput su održavani izbori za Hrvatski sabor, dvaput je hrvatski narod većinsko povjerenje dao HDZ-u, većina hrvatskih državljana je pokazala kako ne želi da ovom državom upravljaju SDP, HNS, IDS i SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i njemu slični. Svjedoci smo da Plenković sa svojim mentorima, dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama želi koalirati s malim strankama’.

‘Nisam predao ostavku na mjesto u HDZ-u, o tome će kao i o svemu dosad osobno odlučiti Plenković, vjerojatno uz konzultacije sa Šeksom i Božinovićem’, dodaje Hasanbegović.

Hasanbegović je kritizirao i Plenkovićev izbor suradnika – Marine Dalić za koju kaže da je “donatorica sektaški protuhadezeovske stranke Pametno”, Jandrokovića, Franje Gregorića ili Vladimira Šeksa.

“Bandić sa svojom klikom je proizvod protuhadezeovske taktike bivšeg vodstva HDZ-a. HDZ je imao u rukama prije pola godine Bandićevu političku sudbinu. Vrhunac neodgovornog i po stranku pogubnog ponašanja je nametanje Drage Prgometa kao kandidata za gradonačelnika mimo stvarne volje stranačke organizacije a kao potpredsjednik stranačke organizacije nisam mogao o tome odlučivati. Odmah sam rekao da Prgometa neću podržati kao gradonačelnika.

Povod za preokret bili su sramotni događaji u Saboru kada sam uvučen u moralnu kaljužu političke trgovine i događaje za koje nismo odgovorni te da se teret za pad Vlade prebaci na naša leđa. Kandidatura i lista Brune Esih nije usmjerena protiv istinske HDZ-a već za stvarne pristaše koji su prisiljeni za neglasanje za nametnute kandidate”, rekao je Hasanbegović.

Kazao je i da će pitanje većine u Saboru tek biti na dnevnom redu te da su jasno istaknuli načela pod kojima je njemu, odnosno i Esih i Glasnoviću, prihvatljiva nova Vlada.

Na pitanje je li njegov istup poziv na neposluh u HDZ-u, kazao je da nije slučajno počeo s Marxom i pismom europarlamentaraca, ali i da je želio naglasiti da oni tada nisu bili sankcionirani.

“Ne iskazujem uskogrudni sektaški neposluh, pogotovo ne kada kriza nastupa. Ovdje se ne radi o egoizmu i egzibicionizmu već o političkoj i nacionalnoj odgovornosti”, tvrdi Hasanbegović.

Na pitanje očekuje li podršku još nekoga od stranačkog vodstva, kaže da će svatko postupati po svojoj savjesti.

Uskoro opširnije…..

Prema Statutu HDZ-a, član stranke koji se na izborima nađe na kandidacijskoj listi druge stranke automatski se izbacuje iz HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Splitu je u nedjelju rekao da nema dileme oko Hasanbegovićeve sudbine u HDZ-u. Premijer je kazao da Hasanbegović zna da statut HDZ ne dozvoljava na članovi stranke budu na nekoj drugoj listi.

“Statut je sasvim jasan, ako idete na listi koja nije HDZ-ova, onda ste vi praktički sami donijeli odluku da nećete više biti član HDZ-a. Odabir je njegov, a posljedice su sasvim izvjesne”, kazao je Plenković. “Kakve će naše relacije biti u budućnosti, o tome ćemo mi razgovarati”, dodao je.

Facebook Komentari