Švicarci pišu: Hrvatska vlada klinički je mrtva

Izvor: N1

“Jedan jedini glas je hrvatsku vladu spasio od propasti. 76 zastupnika u Saboru koji broji 151 zastupničko mjesto je u petak izabralo novog predsjednika parlamenta i time spriječilo neposredne prijevremene izbore”, piše o aktualnoj krizi vlade u Hrvatskoj Neue Zürcher Zeitung u članku pod naslovom “Klinički mrtva vlada”.

Podsjećajući na akutnu krizu Agrokora i zakon koji je zbog toga donesen u Hrvatskoj kako bi se moglo spasiti tog prehrambenog diva, NZZ ističe da je upravo Marić, koji je ranije bio menadžer u tom poduzeću, imao značajnog udjela u spašavanju Agrokora.

“Oporba mu je stoga predbacila pristranost i u travnju inicirala glasovanje o nepovjerenju. U četvrtak je to glasovanje propalo zbog jednog glasa – i to baš zbog onog glasa zastupnika oporbe kojega se optužuje za korupciju. Na to je i Most odlučio povući se iz vlade. HDZ nakon turbulencija proteklog tjedna, doduše, ostaje na vlasti, ali bez podrške Mosta i jednog drugog juniorskog partnera koji je također odustao od daljnje suradnje, ta vlast visi na tankom koncu. Politička stalna kriza u najmlađoj članici EU-a bi stoga trebala uskoro dobiti svoj nastavak”, piše NZZ, a prenosi Deutsche Welle.

Facebook Komentari