Sporazum o zajedničkoj suradnji udruga prognanih i Hrvata povratnika Sjeverozapadne Bosne

Piše: Dražen Prša

U ponedjeljak u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji udruga prognanih i Hrvata povratnika Sjeverozapadne Bosne.

Sporazum o zajedničkoj suradnji potpisalo je osam udruga: Udruga Dom Briševo Dobri; Udruga Prijatelji Volara; Udruga prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja Nazaret; Udruga Šimićana – Šimići; Udruga za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska Potkozarje; HKU Orahova, Kotor Varoš; Hrvatska udruga Banja Luka, Okučani i Zavičajni klub župe Stara Rijeka i okolica, Zagreb..

Prije svečanog potpisivanja, predstavnici udruga su predstavili svoj rad, aktivnosti te probleme s kojima se suočavaju. Istaknuli su da je cilj zajedničkog nastupa udruga prognanih i Hrvata povratnika u Sjeverozapadnu Bosnu snažnije zastupanje svojih prava te rješavanje brojnih otvorenih pitanja i poteškoće s kojima se Hrvati / povratnici u ovaj dio Bosne i Hercegovine suočavaju, od obnove porušenih kuća, sanacije puteva i prilaza naseljima i selima gdje žive Hrvati, zakonska rješenja koja motiviraju na prodaju ili napuštanje imovine, izostanak sustavnog pristupa obnovi infrastrukturnih objekata poput nedostatka električne energije i vode u povratničkim naseljima, poteškoće pri korištenju zdravstvenih usluga, zapošljavanju i sl.

„Čestitam vam na ovoj vrijednoj i značajnoj inicijativi, spremnosti da udruženi, dodatnim naporima ostvarujete zajednički cilj – stvaranje uvjeta za održivi povratak, kako vas tako i naših sunarodnjaka na svoja stoljetna ognjišta“ – rekao je tom prigodom Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dodao:

„Svjesni smo svih teškoća s kojima se suočavate prilikom povratka. Od zakonodavnih rješenja koji idu na štetu Hrvata – povratnika do borbe za osiguranje elementarnog ljudskog prava, prava na dom. Stoga, siguran sam da je Sporazum koji danas potpisujete temelj bolje budućnosti Hrvata Sjeverozapadne Bosne. No na tom putu niste i nećete biti sami. Vlada Republike Hrvatske i mi u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske pružat ćemo vam i nadalje maksimalnu potporu u stvaranju uvjeta za održivi povratak, od omogućavanja stvarne jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH do pomoći u otvaranju radnih mjesta, izgradnji škola, domova zdravlja odnosno unapređenja ukupne kvalitete života i položaja Hrvata u BiH “ rekao je Milas koji je još jedanput naglasio kako ta potpora nije samo ustavna i zakonska obveza Republike Hrvatske „ Dio smo jednog i nedjeljivog naroda bez obzira na granice“ .

Na potpisivanju je istaknuto kako je u odnosu na ranija razdoblja, u 2016.godini potpora za programe i projekte Hrvata u entitetu Republika Srpska bila značajnija. Iznos od 2.430.000,00 čini više od 12 posto ukupno dodijeljenih sredstava za programe i projekte BiH (primjerice u 2015. ta potpora je iznosila 5 posto od ukupno dodijeljenih sredstava za programe i projekte Hrvata u BiH. Ukupan iznos potpore – 20.000.000,00 kn. Za 2017. planirana sredstva za ovu namjenu su povećana – 23.500.000,00 kn)

Na koncu svečanog potpisivanja, predstavnici udruga su zahvalili Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori u pripremi i realizaciji ove inicijative koja je rezultirala današnjim potpisivanjem Sporazuma o suradnji.

Facebook Komentari