Projekt za povećanje novih investicija u Sisačko-moslavačkoj županiji, evo kako

Župan Ivo Žinić nazočio je u ponedjeljak u Poduzetničkom inkubatoru Pisak u Sisku predstavljanju projekta pod nazivom „Unaprjeđenje investicijskih potencijala hrvatskih županija“. Upravo je Sisačko-moslavačka županija odabrana kao pilot županija na kojoj će se provoditi aktivnosti s ciljem privlačenja novih investicija.

Projekt su na inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji pokrenuli Agencija za investicije i konkurentnost, Sisačko-moslavačka županija i Regionalna razvojna agencija SIMORA, a koji su tom prilikom potpisali i Sporazum kojim se određuje suradnja na tom projektu.

Glavni cilj projekta je povećanje novih investicija u Sisačko-moslavačkoj županiji i to kroz jačanje imidža županije kao poželjne investicijske destinacije te povećanje interesa kvalificiranih investitora za ulaganjem u županiju.

Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost prezentirao je što sve županiju očekuje u provođenju spomenutog projekta te istaknuo:

„Kroz niz aktivnosti Agencija za investicije i konkurentnost pružit će podršku županiji, gradovima i općinama u identificiranju prednosti, lokacija i projekata za investiranje te privlačenju novih investicija, a sve to radit ćemo u suradnji s tijelima državne uprave i jedinicama lokalne i regionalne samouprave kao i regionalnom razvojnom agencijom. Već smo napravili određene pomake i izradili promotivnu brošuru te web stranicu pod nazivom Invest in Sisak-moslavina County, a u pripremi je i izrada novog promotivnog video spota za potrebe predstavljanja investicijskog potencijala županije na stranim tržištima.“

U drugom dijelu programa održana je i radionica u sklopu projekta namijenjena predstavnicima regionalne i lokalne samouprave direktno uključenim u realizaciju investicija na lokalnoj razini. Kroz radionicu, sudionici su dobili priliku dodatno unaprijediti svoja znanja i vještine u području promoviranja prednosti i poslovnih mogućnosti gradova i općina potencijalnim investitorima, ali i znanja vezana uz pružanje operativne podrške investitorima, kako pripremiti projekte za pronalazak strateškog partnera, ali i pregled zakonskog okvira vezanog uz poticanje ulaganja i zakon o strateškim investicijskim projektima RH.

Župan Ivo Žinić iznimno je zadovoljan što je upravo njegova županija odabrana kao pilot županija te je tom prilikom izjavio:

„Za budući ubrzani gospodarski razvoj ključne su nove investicije, naročito u industrijskom sektoru kao zamašnjaku cijelog gospodarskog razvoja, pa se stoga Sisačko-moslavačka županija s velikim zadovoljstvom uključuje u ovaj pilot projekt. Uvjeren u uspješnu realizaciju ovog pilot-projekta zahvaljujem se na inicijativi potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić kao i predstavnicima Agencije za investicije i konkurentnost na čelu s ravnateljem gosp. Zdenkom Lucićem.“

Nakon službenog dijela predstavljanja, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, župan Ivo Žinić, Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost i Mario Čelan direktor RRA Simore, zajedno s ostatkom delegacije obišli su Poduzetnički inkubator Pisak, u kojem su se upoznali s radom i trenutnim projektima unutar kojeg su posjetili startup tvrtku Maracom i tvrtku Ecolan.

Nakon obilaska poduzetničkog inkubatora, delegacija se upoznala i s radom Međunarodnog kulinarskog instituta Kul In, kojeg je do sad pohađalo više stotina studenata iz 22 zemlje svijeta.

I za kraj, organiziran je i obilazak proizvodnih pogona tvrtke Applied Ceramics, jedne od najuspješnijih investicija na području županije, tvrtke koja zapošljava stotinjak ljudi i sve što proizvode izvozi na međunarodna tržišta.

Facebook Komentari