Goran Čular: Kako će reagirati Plenković na Hasanbegovićev napad

Izvor: N1

Profesor s Fakulteta političkih znanosti, Goran Čular, komentirao je govor Zlatka Hasanbegovića.

“Govor je bio izrazito oštar, izrazito čvrst. Hasanbegović je polako iznosio čitav niz argumenata. Manjina poruka je išla općoj javnosti, ali najveći broj njegovih poruka išao je prema HDZ-u, njegovom članstvu i biračima.

Ono kako se postavio u tome, pogotovo aludirajući na samog predsjednika stranke, Andreja Plenkovića, i ljude kojima se okružio, načina na koji se donose odluke, potpuno je nedvojbeno da je izazvao HDZ da ga izbace iz stranke.

To što ne želi dati ostavku ima simboličku vrijednost, želi reći da je on HDZ, ali želi i imati auru žrtve na neki način. Ako je prije ovoga i bilo nekih dvojbi, dvojbi za HDZ više nema, osim ako ovaj njegov govor ne bi u sadašnjim tijelima HDZ-a uzburkao rasprave. Sumnjam da će to tako biti, ali brzo ćemo vidjeti. Ako ne dođe promptna reakcija iz HDZ-a, znat ćemo da se nešto događa”, rekao je Čular za N1.

Smatra da Hasanbegović računa na eventualne disidente unutar samoga HDZ-a, odnosno da u stranci postoje ljudi koji će slijediti njegov primjer. “On je u svojevrsnoj paradoksalnoj situaciji, s jedne strane sam se nudi da ga izbace iz stranke, što znači da borbu prebacuje na drugi teren. To je drugačije dosadašnjim pokušajima da se unutar HDZ-a naprave prevrati, a s druge strane ostavlja koske HDZ-u, računajući na jedan broj ljudi, možda i u vodstvu, ali sigurno u članstvu i biračima HDZ-a. Fokusirao se na izbore u Zagrebu, gdje će se vidjeti koliko je u tome uspio”, rekao je Čular.

Komentirao je i moguću reakciju HDZ-a, odnosno misli li da će Hasanbegović već danas biti izbačen iz stranke.

“Ako se to ne dogodi odmah, jer je stvar potpuno jasna i statutarno prije dva dana, a nakon ovakvog govora nijedna politička stranka ne može s tim, ako ne bude danas, onda je očito da unutar HDZ-a postoje znaci da su naišli na plodno tlo u samoj stranci. Mislim da će od toga ovisiti.

Ima nešto u tome što Hasanbegović govori da je riječ o hazarderskom potezu Plenkovića, iako tako u tom trenutku nije izgledao. Vidimo da Plenković nije više tako siguran u što se upustio.
Njegova prva reakcija, da će razgovarati s članom stranke koji se našao na listi drugog kandidata na izborima, sasvim je suprotna onoj lekciji koju je održao Mostu u Vladi. Mislim da je sad stvar potpuno jasna i očekuje se odgovor iz HDZ-a”, rekao je Čular.

Facebook Komentari