Željko Reiner: Mislim da će HDZ-u prići mnogi nakon lokalnih izbora, mi smo inkluzivna stranka

Potpredsjednik Sabora, Željko Reiner, gostovao je u Točki na tjedan i komentirao aktualna politička događanja u zemlji.

Je li vam bilo neugodno kad vam je Peđa Grbin viknuo da se maknete s mjesta predsjednika Sabora, nakon što je Božo Petrov podnio ostavku?

Ja nisam ništa uzurpirao, nego sam postupio po Poslovniku, u kojemu se jasno propisuju pravila. Što je trebalo napraviti, nekima je bilo od interesa izazvati ustavnu krizu, krizu u Saboru, pa takvi vole loviti u mutnome. Ja sam postupio striktno po Poslovniku. Grbina sam uputio da se obrati Odboru za Ustav i Poslovnik, koji je jasno rekao da sam ja postupio po Poslovniku.

Može li se vladati uz većinu od 76 zastupnika?

Apsolutno. Kod nas je uobičajeno da postoji većina. Još dan ranije oporba je prozivala vladajuće neka pokažu većinu, to se ponavljalo do u nedogled. Sad kad je pokazana većina, postavljaju se pitanja je li to dovoljna većina. To nije teška većina za vladanje. Vladati možete u mnogim zemljama s manjinom. To nije plan HDZ-a, HDZ sad ima čvrstu većinu i imat će čvrstu većinu. Mi imamo apsolutnu većinu, od 76 glasova i bit će još i veća nakon lokalnih izbora.

Većinu čini 18 različitih grupacija, kažete da ćete nakon lokalnih izbora pojačati većinu. Kako?

O tome ćemo razgovarati nakon lokalnih izbora. Vidjet ćemo tko će koliko dobiti, narod je sve to gledao, narodu je potpuno jasno tko je pokrenuo krizu. SDP je tražio smjenu ministra Zdravka Marića, što nisu uspjeli. SDP i Most su pokušali destabilizirati Vladu i Hrvatsku i nisu uspjeli. Uvjeren sam da će birači znati to prepoznati. Nama u ovom času treba stabilnost, kako bismo mogli ostvariti daljnji gospodarski napredak, koji je lijepo započeo. Brojke su počele ići nabolje.

Gospodarski napredak u trenutku kad se sve klima s Agrokorom?

Ja govorim o brojkama, o BDP-u, najmanjoj nezaposlenosti, najvećoj zaposlenosti. Agrokor je veliki problem, mogao je uzdrmati gospodarski život Hrvatske. Kriza nije riješena, ali se stvorio temelj za rješavanje krize.

Dobavljači nisu optimistični vezano uz vraćanje dugova Agrokora. Zataškava li se priča do izbora?

Ni u kom slučaju. Dugovi Agrokora su ogromni. Ono što je važno jest da su se svi akteri složili da je taj način najbolji. Složio se sam Agrokor, bez njegove suglasnosti se to nije moglo napraviti. Složili su se i dobavljači, da se razumijemo. Složili su se i financijeri i banke i već su dale novac Agrokoru iz kojega se to može financirati. Svakome je jasno da je potrebno još znatno više novca investirati u Agrokor, da ovi koji nisu dobili svoj novac dobiju novac. Ključno je restrukturiranje takve ogromne tvrtke, koja nije bila posložena na pravi način.

Kako će se HDZ braniti od optužbi Mosta da štiti kriminal u Agrokoru?

HDZ se nema što braniti, sramotno je ako će se kampanja Mosta svoditi na to. Onda dokazuju da su stranka koja nema viziju. Na nekim pozicijama političari smiju neke stvari govoriti, ali ako ih kažu na drugačiji način, onda prelaze svoje ingerencije. Mi smo, srećom, zemlja u kojoj ipak funkcioniraju mehanizmi kako trebaju, neki bi mogli i bolje, ali funkcioniraju. Mi smo prvi koji smo nešto poduzeli. Drugi nisu ništa poduzeli, nego su samo htjeli destrukciju koja bi stotine tisuća ljudi koštala egzistencije. Mi smo oni koji želimo da se raščiste stvari u Agrokoru, da neovisni revizori pogledaju knjige i da se vidi ako je nešto rađeno krivo ili protuzakonito i to će biti izvrgnuto kaznenom progonu. Ne može nitko s pozicije vlasti u demokratskoj zemlji nekoga uhićivati ili predlagati uhićenje. To se ne radi, to se radi u nekim drugim sustavima.

Na razlazu HDZ-a i Mosta tko će profitirati, a tko gubiti?

Ja ne bih to govorio o profitiranju ni gubljenju. Mislim da su, nažalost, sa svim tim najviše izgubili hrvatski građani. SDP, koji je u rasulu i ima velikih unutarnjih problema, pokušao se na neki način homogenizirati na način da destabilizira Vladu i Most mu se tome pridružio, glasujući protiv ministra Marića. Kako će to njihovi birači valorizirati, to ćemo vidjeti.

Možete li objasniti kako ste mislili povećati parlamentarnu većinu, za koju ste maloprije rekli da će nakon izbora biti još veća?

Mislim da će HDZ-u prići mnogi nakon lokalnih izbora, a ono što su neki zazivali, prijevremeni izbori, nikome ne odgovara, a najmanje hrvatskim građanima. HDZ-u sigurno nije od interesa da se provode izvanredni izbori, mi smo za njih uvijek spremni, nama nije problem, nama bi to “odgovaralo”, ali ne odgovara, jer ne odgovara ni hrvatskom narodu.

Najnovija anketa CRO Demoskopa kaže da je palo povjerenje u Vladu, a nastavlja se i trend pada popularnosti HDZ-a i rasta SDP-a. Kako to komentirate?

To je jedna anketa, postoje i druge koje govore o većoj prednosti. Sad dolaze lokalni izbori, oni su dovoljno dobra anketa da se pokaže što narod misli.

Postoji li u Plenkovićevom HDZ-u mogućnost koalicije s HNS-om i IDS-om ili velika koalicija s SDP-om?

U ovom trenutku nema potrebe za time, imamo jasnu većinu i nemamo potrebe koalirati s SDP-om, koji je u rasulu. Što se tiče HNS-a, on ima svoje kandidate, a što će biti nakon izbora, to ćemo vidjeti. Mislite da je slučajno SDP pokrenuo tu rušilačku priču? Pa naravno da su to sad napravili, pred lokalne izbore.

Ako ste rekli da ćete pojačati većinu, koje su to opcije?

Mi nikoga ne isključujemo, mi smo inkluzivna stranka, naravno da imamo svoj svjetonazor i politički program, ali mi smo spremni razgovarati sa svakim i nećemo odustajati od svojih programskih načela, ali ako netko radi iza leđa, nemamo što razgovarati.

Je li Zlatko Hasanbegović i dalje u HDZ-u?

Zlatko Hasanbegović je na listi Bruhe Esih. Bruna Esih nije član HDZ-a niti bila niti sada, ona je neovisna saborska zastupnica, a Hasanbegović je bio član Predsjedništva stranke. Statut HDZ-a je vrlo jasan i nedvosmislen. Statut kaže ako netko na izborima bude na listi druge stranke, dakle stranke koja se suprotstavlja HDZ-u, on će se isključiti iz stranke. To kaže Statut HDZ-a, a s njim će se sigurno razgovarati nakon izbora, možda i prije izbora. U Statutu HDZ-a sve jasno piše.

Očekujete isključenje?

Ja nisam niti u Časnom sudu HDZ-a, ali Statut kristalno jasno piše ako ste na listi neke druge stranke, direktno konkurirate svojoj vlastitoj stranci, samim time ste se isključili. To su odluke stranačkih tijela, to ne donosi pojedinac.

Može li si Andrej Plenković priuštiti da isključi Hasanbegovića, ako on praktički kontrolira tri glasa, a većina je u Saboru ovako tanka?

Ako smo uređena država, ako smo uređena stranka, a mislim da mi jesmo uređena stranka i dobrim dijelom uređena država, onda se moramo držati pojedinih pisanih dokumenata, zvali se oni Ustav, zakon, Poslovnik Hrvatskog sabora ili Statut stranke.

Jeste li znali kako će glasati Tomislav Saucha i jeste li bili iznenađeni?

Nisam bio iznenađen, kolega Saucha je to na kraju prilično javno rekao. On je to načinio iz vlastitog uvjerenja, nije član SDP-a, on je neovisni zastupnik i kao neovisni zastupnik može donijeti svoju procjenu za koga će glasovati i protiv koga će glasovati.

Nije vam neobično?

Ne, kao što mi nije neobično i za neke druge zastupnike koji su glasali bilo za ili protiv.

Možete li zamisliti da dođete u situaciju da potpišete za opoziv jednog člana Vlade, a potom na glasanju kažete da ste protiv toga?

Imali smo takve situacije, kad je bio prvi pokušaj da se destabilizira Vlada, kad su sva četiri ministra Mosta glasala da ministar Pavo Barišić ostane u Vladi, da bi onda svi članovi Mosta u Saboru bili suzdržani. Čovjek može promijeniti mišljenje, u Saboru pogotovo. Ima ih jako puno koji su mijenjali svoja mišljenja.

Share This Article