Oni čuvaju tradiciju i običaje: 5. Hrvatski festival žganaca u Gredi Sunjskoj

Izvor: D. Prša

Piše: Dražen Prša

U subotu je 5. hrvatski festival žganaca u Gredi Sunjskoj otvorila predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

Manifestaciju, kojoj je nazočila i zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, organizirao je KUD „Seljačka sloga“ Greda Sunjska.

Na početku Festivala žganaca održane su „Seoske igre“, natjecanje za djecu u skakanju u vreći, nošenju jaja u žlici i potezanju konopa. Središnji dio priredbe pripao je naravno kuhanju žganaca, ali je uključio i reviju eko etno materijala i kulturno-umjetnički program, te uobičajeno bogatu gastronomsku ponudu, sve bogatstvo trpeze sunjskoga kraja.

Tom prigodom za Hrvatsku danas koja je bila medijski pokrovitelj ove manifestacije Ivanka Roksandić je kazala:

“Sisačko moslavačka županija podržava sve ovakve manifestacije prije svega koje doprinose očuvanju tradicije. Drago mi je što mogu nazočiti petom hrvatskom festivalu žganaca, to je lijepa tradicija jala koje je možda malo i zaboravljeno, a mislim da i većina mladih ne zna što su žganci, znaju što je kupovna palenta, ali ne znaju što su pravi žganci.

žganci1

Upravo zbog toga treba na kartu kulinastva staviti i upisati žgance, nešto što je tradicija, što bi trebalo postati i brend. Putujući prema Sunji doznajem da se u Zagrebu promoviraju njihova jela, no Posavina je poznata po žgancima pa je na nama koji možemo pomoći ovakve manifestacije moramo uvijek podržati”, kazala je Ivnka Roksandić.

Dodala je da ovo nije samo susret kuhanja žganaca, ovdje je i predstavljen jedan natjecateljski dio ali ovo je i susret mladih koji učestvuju na susretima starih sportskih igara, susret kulturno umjetničkih društava, i za jedno malo mjesto kao što je Greda Sunjska ovo je zaista velika manifestacija, stoga zahvaljujem KUD-u “Seljačka sloga” iz Grede Sunjske što je uopće potaknula ovaj festival i doprinijela da jedno naše autohtono jelo ostane zabilježeno i dostupno široj javnosti. Ako su zagorski štrukli u Zagorju onda neka naši posavski žganci budu u Posavini.

Inače, po riječima Ivanke Roksandić, Sisačko moslavačka županija kroz svoj program javnih potreba u kulturi podupire ovakve manifestacije, pogotovo kulturno umjetnička društva koja su središte života u jedno malom mjestu, tako da se uključuje u različite programe, što pridonosi i tome da se sve više mladih ljudi počinje baviti i folklorom, i očuvanjem tradicije i uvijek će podupirati ovakve manifestacije.

Festivalu žganaca nazočila je i zamjenica župana Sisačko moslavačkog Anita Sinjeri-Ibrišević koja je za Hrvatsku danas kazala da je ponosna na sve građane naše Sunje i okolice jer narod koji čuva svoju tradiciju i običaje može očekivati svjetliju budućnost.

“Čuvajte naše domaće proizvode, jer ako ih mi ne očuvamo neće nitko drugi”, kazala je Anita Sinjeri-Ibrišević.

žganci988

Inače, za one koji ne znaju žganci su bili glavno jelo naših starih, koji su se jeli bilo kao zamjena za kruh ili samostalno jelo. Generacije i generacije su se othranile na ovom zdravom jelu.

Najčešće su se kuhali kukuruzni žganci. Ovo je jedinstvena prilika da se ovo domaće jelo predstavi očima javnosti te da se oživi ‘stara kuharica’ koja se neprimjetno, ali polako izvlači iz starih škrinja i koristi kao novotkriveno gurmansko blago.

žganci3
IMG_5510žganci01
žgancijada666

Facebook Komentari