Britanski mediji: Arsen u riži, ima ga čak u 80 posto krekera za djecu što je opasno

U tri četvrtine proizvoda od riže za djecu ima previše arsena. Utvrdili su to znanstvenici Kraljičina sveučilišta u Belfastu, koji su analizirali 73 proizvoda od riže namijenjena djeci, objavili su britanski mediji.

Arsen je bio u gotovo 80 posto analiziranih rižinih krekera te u 61 posto kašica od riže za djecu i 32 posto rižinih pahuljica koje su ispitivali. Analizirali su 13 rižinih kašica za djecu, 29 pakiranja rižinih krekera i 31 vrstu pahuljica devet proizvođača kupljenih u 17 različitih prodavaonica u Belfastu.

Arsen je dospio u rižu tijekom njenog rasta zbog industrijskih otrova i pesticida u zemlji, objasnili su stručnjaci iz Belfasta.
Europska unija je u siječnju 2016. propisala najviše dopuštene količine arsena kako bi smanjila izloženost djece tom teškom metalu. Dozvoljeno je do 0,1 miligram arsena po kilogramu riže.

– Arsen je kancerogen, no odrasli bi trebali pojesti jako puno riže kako bi bili izloženi opasnosti od raka. No mala djeca brže osjećaju posljedice opasnog arsena – rekao je za britanski The Independent Andy Meharg, profesor s Kraljičina sveučilišta u Belfastu, koji je vodio studiju.

Može utjecati na rast djece

– Mala djeca su pet puta više izložena arsenu nakon što počnu jesti nešto drugo osim mlijeka jer se prehrana u prvim mjesecima temelji na riži. Arsen može negativno utjecati na njihov rast i razvoj – upozorava profesor Meharg.

Naime, rižu i kukuruz prve daju djeci kad počnu jesti nešto drugo osim mlijeka. Uz to, sve je popularnije i izbjegavanje hrane s glutenom, pa roditelji često prehranu djece temelje na proizvodima od riže. Kako su u mnogim proizvodima od riže, u njih tri četvrtine, pronašli nedozvoljenu količinu arsena, stručnjaci iz Belfasta savjetuju roditeljima da izbjegavaju maloj djeci davati takve proizvode te da im radije daju zobenu kašu.

– Na pakiranju rižina mlijeka upozorenje je da nije za djecu mlađu od pet godina. Zašto takva upozorenja ne pišu i na ostalim proizvodima od riže – pita profesor Mrehang.

On je i ranije ove godine upozoravao o opasnim količinama kemikalija koje su ostale u riži nakon uobičajenih metoda kuhanja. Istraživali su još neke metode pripremanja riže.

U Srbiju zabranili uvoz

Biolozi su zaključili da se arsen najbolje može ukloniti namoči li se riža u vodi preko noći, što će smanjiti količine opasnog metala za 80 posto.

Prije dva mjeseca Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je da su zabranili uvoz Hipp rižinih pahuljica jer ne zadovoljavaju njihov propis o sigurnosti hrane zbog povećanog sadržaja arsena.

– To je bio uzorak koji nije bio namijenjen za prodaju. Nije bio na policama u Hrvatskoj ni u Srbiji. Naši laboratoriji strogo kontroliraju proizvode prije stavljanja na tržište i svi odgovaraju EU propisima – odgovorili su nam iz HIPP-a Hrvatska.

‘U Hrvatskoj nismo pronašli arsen u uzorcima hrane’

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva u 2016. analizirala je 60 uzoraka na prisustvo arsena, uključujući i dječju hranu, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Sve je bilo u redu. Hranu su testirali i na teške metale, mikotoksine, akrilamid i slične parametre i također je sve bilo po propisima. Ni iz EU, kažu, nisu dobili informacije o uvozu hrane s povećanom količinom arsena.

Arsena ima u vodi, kod nas najviše u Istočnoj Slavoniji

Arsen je jedan od teških metala. Kancerogen je, vrlo otrovan ako se proguta i nakuplja se u organizmu.

Iako dolazi u malim količinama, vrlo je rasprostranjen. Vrlo je otrovan za vodene organizme i može dugotrajno štetno djelovati u vodi. U Hrvatskoj geološki arsen predstavlja prilično velik problem u dijelu Istočne Slavonije jer su mu i koncentracije u podzemnim vodama visoko iznad maksimalno dopuštene koncentracije.

Kod nas je arsen posljedica geološkog sastava tla, no u zemljama Dalekog istoka, odakle k nama često dolazi riža, arsen može biti u tlu zbog onečišćenja vode pesticidima ili onog iz industrije. Lani smo uvezli malo manje od 12 tona riže. Od toga je oko pet tona iz Italije, oko četiri tone iz Kambodže, manje od tone iz Slovenije, pišu 24sata.

Facebook Komentari