Snažne poruke Predsjednice iz Vukovara: Dobri odnosi sa Srbijom, ispravljanje nepravdi u Hrvatskoj – blokirani i nepravedan ovršni zakon

Ako gdje izvan Sinja treba da se trči Sinjska alka onda je to u Vukovaru, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u govoru nakon svečane alke.kolindavuk

“I kao što je obrana Sinja zaustavila pohod, tako je i obrana Vukovara zaustavila pohod četnika i JNA i prodor dublje u Hrvatsku”, rekla je Predsjednica.

Posebno je zahvalila hrvatskim braniteljima za stvaranje neovisne Hrvatske.

Predsjednica je ukazala i na odnose sa Srbijom.

– Kao što prošlost nismo i nećemo nikad zaboraviti isto tako ne želimo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svjetski rat i sijati klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost i zato odavde iz Vukovara vrlo jasno poručujem. Republika Hrvatska želi s Republikom Srbijom graditi dobrosusjedske odnose, želimo pomoći Srbiji da što prije uđe u EU. Pri tome ne trebamo glumiti prijateljstvo jer će Dunavom proteći još puno vode do tada, istaknula je predsjednica uz izravni prijenos na HRT-u.

Ali radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskoga naroda, stabilnosti ovoga dijela Europe dvije države imaju dužnost izrađivati dobre odnose. Još su aktualna pitanja, naglasila je Predsjednica RH, nestalih, univerzalne jurisdikcije Srbije, granice kao i prava Hrvata u Srbiji.

“Želimo da njihova prava budu na razini koju ima srpska manjina u Hrvatskoj”, istaknula je Predsjednica.

– Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja, ocijenila je Grabar Kitarović .

U govoru je istaknula i da Hrvatska mora postati politički stabilna država u kojoj će problemi biti rješavati odgovorno i konstruktivno uz najveći mogući postignuti kompromis.

Podsjetila je i na probleme kao što su demografska obnova, reforma obrazovanja, zapošljavanje i pravo na pravednu plaću, nužnost deblokade 330 tisuća blokiranih, sustav domovinske sigurnosti, a spomenula je i promjenu nepravednog ovršnog zakona.Predsjednica tvrdi da je razgovarala s ljudima u Irskoj i da bi se vratili kada bi bile veće plaće.

Hrvatska vojska se vraća u Vukovar, tamo gdje joj je i mjesto i odakle je nitko nikada više neće maknuti, istaknula je Predsjednica govoreći u kontekstu nestabilnog okruženja i domovinske sigurnosti.

“Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu Hrvatsku ni za što”, podsjetila je Predsjednica na riječi dr. Tuđmana.

Službeni spiker je u odjavnoj riječi na govoru zahvalio predsjednici Jadranki…. Nasmijao sve pa i Kolindu Grabar Kitarović.

Facebook Komentari