O Hasanbegovićevoj sudbini HDZ bi mogao odlučivati već danas, statut je jasan

Nakon što je HDZ-ov saborski zastupnik i član Predsjedništva stranke Zlatko Hasanbegović osvanuo na listi nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Brune Esih, čini se da bi ga uskoro mogle sustići sankcije.

Iz HDZ-a se zasad službeno ne oglašavaju, no neslužbeno tportal doznaje da će vrh stranke već u subotu poduzeti poteze u slučaju Zlatka Hasanbegovića.

Što će HDZ poduzeti službeno nije otkriveno, no stranački Statut vrlo je jasan. ‘Članstvo u HDZ-u prestaje: a) istupanjem iz stranke; b) isključenjem; c) upisom u bilo koju drugu stranku registriranu u RH; d) kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke; e) podnošenjem ostavke ili dužnost u predstavničkim, izvršnim i drugim tijelima vlasti, bez prethodne suglasnosti nadležnog tijela HDZ-a; f) u slučaju smrti; g) u slučaju pravomoćne sudske presude za kaznena djela navedena u Etičkom kodeksu HDZ-a’, piše u Statutu.

Ukoliko HDZ ne izbaci Hasanbegovića iz stranke, mogli bi se dovesti u situaciju da svjesno krše svoj Statut.

Podsjetimo, Hasanbegović se nalazi na kandidacijskoj listi nezavisne zastupnice Brune Esih za izbore za Skupštinu Grada Zagreba, i to odmah na 2. mjestu kao što je vidljivo iz kandidacijske liste objavljene na internetskim stranicama Zagrebačkog izbornog povjerenstva.

Esih je u izjavi za Hinu samo poručila da će početkom idućeg tjedna biti održana konferencija za novinare i da će Hasanbegović tada imati priliku sam obrazložiti svoju odluku. “Tako da ja sada ne bih ništa rekla vezano uz to”, rekla je Esih te istaknula kako je Hasanbegović “donio odluku i potpuno je svjestan svih okolnosti što se tiče i njegovog članstva u HDZ-u i svih mogućih posljedica. Dakle, to je onaj nekakav sljedeći korak odnosno razgovor koji možemo očekivati nakon ove njegove kandidature na listi na Gradsku skupštinu”.

Facebook Komentari