Krug za trg: Tito nije imao veze s Hrvatskom, učinio je veliko zlo i nema razloga da njegovo ime stoji tu

Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnom prostoru “Krug za trg” jedanaesti put organizirala je prosvjed na zagrebačkom Trgu maršala Tita sa zahtjevom za promjenu imena trga.

Iz inicijative podsjećaju da su taj zahtjev Skupštini Grada Zagreba predali i ove godine. No u posljednjih deset godina – nije bilo pozitivnog odgovora.KRUG-ZA-TRG-POZIVA_article

Prosvjednici su nosili transparente “Trg maršala Tita je civilizacijska sramota” i “Tito je naredio i nadgledao pokolj”, “Žrtvama dugujemo spomen, sjećanje, ispriku i istinu”, “Komunistički zločini nisu antifašizam”, “Opravdati zločin je zločin”, “Huda jama-svjedok Titovog komunističkog sotonizma”, a kako su kazali, prosvjedovat će svakoga svibnja sve dok se Titovo ime ne ukloni iz naziva Trga.

Tito ništa nije imao s Hrvatskom osim što je učinio zlo, on je jugoslavenski komunist i nema razloga da ovdje stoji njegovo ime, rekao je Ante Beljo iz inicijative Krug za trg.

Prosvjedom, u duhu Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima iz 2006. godine te Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina komunističkog poretka u Hrvatskoj, želimo maknuti komunističke simbole, a ne čekati još deset godina da se to učini”, objasnio je Beljo.

Trebaju se ukloniti obilježja sva tri totalitarizma – nacistička, fašistička i komunistička, rekao je Beljo, a za ploču pripadnicima HOS-a u Jasenovcu istaknuo je da je to obilježje vezano uz Domovinski rat.

“Ono je bilo sastavni dio jedinica koje su se borile za samostalnu Hrvatsku, a sam izraz ‘za dom spremni’ ima i današnja ruska vojska i drugi narodi. Ako je netko u određenom režimu upotrebljavao to ime, nije to ime samim tim zlo. Svi su režimi uzimali imena i slogane koji su im u to vrijeme odgovarali. To uopće nije ideološki slogan koji ima ideološko značenje”, objasnio je Beljo.

Odvjetnik i predsjednik Vijeća za toleranciju i pomirenje Vladimir Gredelj kazao da mnogi danas govore kako su ideološke rasprave suvišne.

“Kako mnogi danas, u vrijeme kada je društvo duboko podijeljeno, govore da su ideološke rasprave suvišne, a da zapravo i o tim temama treba razgovarati te kako je rekao, “konačno ukloniti ime ovog zločinca s trga kako bismo mogli ići dalje.” To da smo i danas podijeljeni šire oni iz vremena UDBA-e jer to njima odgovara, kazao je Gredelj podsjetivši da dvije europske rezolucije traže osudu komunističkih zločina, a da SDP po tom pitanju u zadnih 10 godina nije učinio ništa niti se ispričao žrtvama Titovog vremena.

odvjetnik i predsjednik Vijeća za toleranciju i pomirenje Vladimir Gredelj kazao da mnogi danas govore kako su ideološke rasprave suvišne. “Kako mnogi danas, u vrijeme kada je društvo duboko podijeljeno, govore da su ideološke rasprave suvišne, a da zapravo i o tim temama treba razgovarati te kako je rekao, “konačno ukloniti ime ovog zločinca s trga kako bismo mogli ići dalje.” To da smo i danas podijeljeni šire oni iz vremena UDBA-e jer to njima odgovara, kazao je Gredelj podsjetivši da dvije europske rezolucije traže osudu komunističkih zločina, a da SDP po tom pitanju u zadnih 10 godina nije učinio ništa niti se ispričao žrtvatma Titovog vremena. “Poručujemo vlasti da sklone s naših ulica i trgova!”

Roman Leljak, publicist i predsjednik Udruge Huda Jama iz Ljubljane, istaknuo je, pak, da komunisti i u Hrvatskoj i u Sloveniji u ovom trenutku svoju laž žele pretvoriti u istinu. “Hrvatski komunisti prije `41 bili su Hitlerovi zagovornici i prije I. svjetskog rata surađivali su s zločincima, a ovaj trg nosi ime zločinca i nakaze ljudskog roda i zato daj Bože da ovaj trg dobije svoje hrvatsko i domoljubno ime. Ni Hrvatska ni Slovenija neće biti dio Europe dok ulice i trgove budu nosili ime ovog zločinca, naglasio je.

Facebook Komentari