Podolnjak: Ostavkom Petrova došlo je do dekonstitucije Hrvatskog sabora

Izvor: N1

U tijeku je sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji će dati mišljenje tko može predsjedati Saborom. Naime, nakon što je Petrov dao ostavku, mjesto je preuzeo Željko Reiner, na što je burno reagirao SDP koji je od Odbora zatražio mišljenje je li Reiner ispravno postupio. Zastupnici su odgodili raspravu do odluke Odbora.

Oporba, u prvom redu SDP, tvrdi da Reiner nema pravo ‘sjediti u predsjedničkom stolcu’ jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak izjavio je na početku sjednice kako je ostavkom predsjednika Sabora došlo do dekonstitucije Hrvatskog sabora.  To je iznimna situacija koja ne može biti trajna.

Podpredsjednik odbora Peđa Grbin rekao se ne može složiti da je Sabor dekonstituiran samo je pitanje kako će raditi. Prema prijedlogu Kluba zastupnika SDP-a podpredsjednici Hrvatskog sabora relativnom većinom među sobom bi trebali izabrati tko će predsjedati Saborom. Takav zamjenik nema legitimitet koji mu daje Ustav te mu treba ograničiti radnje koje će obavljati u tom interregnumu.

Facebook Komentari