Odbor za Ustav zatvorio vrata za javnost, donijet će zaključak, čeka se početak sjednice Sabora

Na dnevnom redu sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav je zahtjev za mišljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin. Odbor je nakon uvodnog dijela zatvorena za javnost, nakon čega će se održati sjednica Sabora.

Nakon što je Mostov Božo Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, sjednicu je nastavio voditi potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ). Oporba, u prvom redu SDP, tvrdi da Reiner nema pravo ‘sjediti u predsjedničkom stolcu’, jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine, piše N1.

Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Na početku sjednice predsjednik Odbora utvrdio je da su prisutni svi njegovi članovi.

Na sjednici je jedna točka dnevnog reda, zahtjev za mišljenje o povredi Poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov Peđa Grbin.

Naveo je odredbe u kojima predsjednika Sabora mijenjaju potpredsjednici. “Kao što znamo, predsjednik Hrvatskog sabora jučer je podnio ostavku i time su se stekli uvjeti da raspravljamo o ovoj temi.

“Riječ je o iznimnoj situaciji koja ne može biti trajna. Naime, uvidom u komparativnu praksu drugih parlamenata, koji reguliraju to pitanje, u svima njima je to pitanje regulirano na način da potpredsjednik koji zamjenjuje predsjednika koji je podnio ostavku ili je smijenjen, riječ je o kratkom roku, dok se ne izabere novi predsjednik Sabora. Riječ je o pitanju u kojemu je jasno naznačeno da se izbor novoga predsjednika mora odvijati u što skorije vrijeme”, rekao je Podolnjak, ustvrdivši da je Sabor ostavkom Bože Petrova – dekonstituiran.

“Predsjednik parlamenta u svim konzultacijama kojima sam ja prisustvovao bira se apsolutnom većinom svih zastupnika. Poslovnik uređuje da je za izbor predsjednika Sabora dovoljna i relativna većina, dakle većina svih prisutnih u Saboru, nakon uspostave kvoruma”, rekao je Podolnjak.

Grbin protiv Podolnjaka

Nakon uvodnog Podolnjakova izlaganja, riječ je dobio potpredsjednik Odbora, SDP-ov Peđa Grbin.

Ne bismo trebali raspravljati o onome što se dogodilo jučer, nego da nastavimo s razgovorom kako riješiti ovu situaciju i spriječiti da se ona ponovi”, rekao je Grbin, dodavši da se ne slaže s Podolnjakom da je Sabor jučer dekonstituiran. “Uz dužno poštovanje, ništa nije dekonstituirano, samo postoji problem kako će Sabor raditi”, rekao je Grbin.

“Klub SDP-a mišljenja je da potpredsjednik Sabora do izbora novog predsjednika Sabora obavlja tehničke poslove”, rekao je Grbin.

HDZ-ov Dražen Bošnjaković kazao je kako bez obzira na sve elobaracije, članak 34 poslovnika daje normativni okvir prema kojem Saborom treba predsjedati potpredsjednik biran iz saborske većine. “Potpredsjednik je nedvojbeno izabran u trenutku dok je bio saborske većine”, kazao je Bošnjaković i dodao da ne bi trebali izlaziti iz okvira poslovnika.

“Radi se o interegnumu, a to je bezvlašće u Saboru. To znači da smo u situaciji koja mora trajati vrlo kratko. Ja to mogu prihvatiti. Osobno sam skloniji tome, što je rekao i Bošnjaković, da zadiremo ovim mišljenjem i u Poslovnik. Osobno smatram da bi najbolje rješenje bilo odredba Poslovnika koja bi regulirala pitanje ostavke i razrješenja koju imaju mnogi parlamenti koje sam imao priliku konzultirati”, rekao je Podolnjak.

SDP-ov Orsat Miljenić govorio je nakon Podolnjaka i rekao da smo se našli u situaciji u kojoj nismo bili, a Poslovnik ne nudi direktno rješenje. “Ovo nije stabilan odnos, on se promijenio. Mi nudimo pronalazak rješenje koji zahtjeva da onaj koji ima većinu to pokaže čim prije, a za to vrijeme Sabor ne donosi odluke, osim onih koje se odnose na utvrđivanje većine”, kazao je Miljenić.

“Slažem se da moramo odlučiti hoćemo li u budućnosti birati apsolutnom ili relativnom većinom, ali imamo situaciju koju moramo riješiti danas”, rekao je Miljenić.

Pupovac za Reinera

“Prilike u kojima radimo u proteklih nekoliko dana, bez obzira na tenzije koje proizlaze iz političkoga aspekta našeg rada, članak 34. stavak 3. je jasan. Predsjednik Sabora jučer je dao ostavku i zamjenjuje ga jedan od potpredsjednika u vođenju sjednica. Njegova ostavka nije potvrđena, a činjenica da je Reiner preuzeo vođenje sjednice naprosto nije sporna. To je jedna od prilika kad je predsjednik odsutan i ne može obavljati svoj posao. Političke prilike su nešto drugo, ali budući da smo na Odboru za Ustav i Poslovnik i trebamo reći što kaže Poslovnik, Poslovnik kaže to što kaže i mi tome ne možemo proturječiti”, rekao je Pupovac.

Ja bih u tom smislu predložio da nakon što profesorica Pusić kaže što ima ovdje, da našu sjednicu nastavimo in cameram, da nastavimo ovu sjednicu iz perspektive drugačijih pogleda na cijelu stvar, rekao je Pupovac.

Vesna Pusić kazala je kako smo se našli u neobičnoj i dosada neviđenoj situaciji. “Svrha ove rasprave je pronaći rješenje koje bi bilo svima prihvatljivo. Sabor nije dekonstituiran, samo mora odrediti tko ga mora voditi. Petrov je kod sebe imao 79 potpisa koji su mu osporavali legitimitet, samo ih nije stavio na dnevni red. Čini mi se da Grbinov prijedlog ide u dobrom i praktičnom pravcu, a da se izbor predsjednika ne odgodi na dugi rok”, kazala je Pusić.

HDZ-ov predsjednik Kluba zastupnika, Branko Bačić, podržao je prijedlog Milorada Pupovca. “Neprikladno mi je da predsjednik Odbora govori da je Sabor dekonstituiran i da je u Saboru bezvlađe”, kazao je Bačić, dodavši da je Petrov bio primoran dati ostavku i da je to trebao napraviti onoga dana kada je 79 zastupnika zatražilo njegovo razrješenje. “Mi uporno nasjedamo na tezu da Sabor nema većinu. Jučer to nije bila obveza vladajućih, već oporbe. Zna se kada se utvrđuje većina. Onda kada se bira Vlada, kada se odlučuje o ministrima, kada se donosi proračun, kada se odlučuje o opozivu premijera i Vlade u cjelini”, kazao je Bačić.

Kazao je kako će se ima li većine utvrditi kada premijer predloži nove ministre. “Ja se slažem da to ne može trajati dugo i to nitko iz kluba zastupnika ne želi”, kazao je Bačić i dodao da premijer to treba učiniti na prvoj sljedećoj sjednici.

Pusić je upozorila da nije trenutak za trijumfalizam, nego za smirivanje situacije. SDP-ov Arsen Bauk kazao je da plenarna sjednica, najavljena u 11 sati, ne bi trebala početi dok se ne završi sjednica Odbora.

Grbin je kazao kako HDZ već danas može predložiti predsjednika Sabora i izabrati ga. “Vi možete predložiti i novog ministra. O ministrima raspravljaju radna tijela koja sva imaju svoje predsjednike”, kazao je Grbin.

Pupovac ja kazao kako se rad mora nastaviti bez kamera jer postoji dio članova koji vjeruju da mogu postići kompromisno rješenje. “Vidim određene zamjerke na prijedlog Peđe Grbina. Ako bi to prihvatili, svaki predsjednik ne bi mogao zaključiti sjednicu niti bilo što staviti na dnevni red”, kazao je Pupovac.

Ako većina odluči, ja ću potpisati mišljenje, ali rekao sam svoj stav, da je pravno najčišći put izmjena Poslovnika Hrvatskog sabora, rekao je Podolnjak.

Facebook Komentari