Još pet dana: Važna informacija za sve hrvatske birače

Ministarstvo uprave RH pozvalo je u petak hrvatske birače, vezano za predstojeće lokalne izbore, da zaključno do srijede, 10. svibnja, pregledaju, dopune i isprave podatake upisane u registar birača.

Zahtjevi se mogu podnositi u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i zagrebačkom Gradskom uredu za opću upravu, prema mjestu prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda.

Pripadnike nacionalnih manjina, odnosno pripadnike hrvatskog naroda, koji će do dana izbora, 21. svibnja napuniti 18 godina, Ministarstvo poziva da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom, također, zaključno do srijede 10. svibnja.

Na lokalnim izborima mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Hrvatskoj i to samo u mjestu prebivališta, a uvjet za ostvarivanje prava glasovanja je važeća osobna iskaznica.

Na dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Birači koji prilikom dolaska na biračko mjesto utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasovanje koju izdaju nadležni uredi prema mjestu prebivališta birača, podsjećaju iz Ministarstva uprave.

U nedjelju, 21. svibnja birat će se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici kao i članovi predstavničkih tijela općina, gradova i županija.

Facebook Komentari