Darko Koren za Sv. Florijana: Mi smo najvatrogasnija županija u Hrvatskoj

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota održali su prijem za predstavnike Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije povodom Dana zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana.

Župan je vatrogascima čestitao njihov njihov dan te im zahvalio na doprinosu društvenoj zajednici kroz obavljanje ove humane profesije: „Vatrogasni sustav jedan je od temelja cjelokupnog društvenog života u Županiji.

Već sam mnogo puta spomenuo kako smo najvatrogasnija županija u Hrvatskoj prema broju vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika što me čini izuzetno ponosnim. To je naša posebnost i prednost, a važno je naglasiti i odličnu suradnju Zajednice i Županije po svojim pitanjima.

Posljednjih nekoliko godina dogodilo se nekoliko ključnih trenutaka kada se pokazalo zašto je važno ulagati u taj sustav, gdje prvenstveno mislim na velike poplave i migrantsku krizu. Naši su vatrogasci pokazali visoku razinu organiziranosti te su uspješno izbjegli veće materijalne štete i ozbiljnije posljedice. Zahvaljujem im se na svemu što čine za lokalnu zajednicu, i šire, te im želim dobro zdravlje i što manje intervencija.“

Okupljenima se obratio i predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivan Matosović koji je izrazio zadovoljstvo odnosom Županije prema Zajednici te zahvalio na dugogodišnjoj potpori, posebno u financijskom smislu. Kazao je kako sredstvima koja im je osigurala Županija, između ostalog, pomažu rad brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava te ulažu u modernizaciju opreme, natjecanja i pokazne vježbe.

Vatrogasni zapovjednik Zajednice Zvonimir Habijan naglasio je kako je proteklo četverogodišnje razdoblje bilo izrazito turbulentno i obilježeno s nekoliko kriznih događanja, a za svoj su angažman primili pohvale od Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao i Plaketu Župana.

„Naša Županija ima 137 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja su udružena u 24 vatrogasne zajednice, s ukupno 9,5 tisuća članova. Nastavili smo s provođenjem osposobljavanja članova, a svake nam se godine pridruži i oko 350 mladih, na što smo izuzetno ponosni. Ove nam godine predstoje i promjene u zapovjednoj i predsjedničkoj strukturi, što neće bitno utjecati na obavljanje našeg posla i organizaciju.“, kazao je Habijan te dodao: „U prva tri mjeseca zabilježili smo 45 požara otvorenog prostora te 39 požara dimnjaka i peći. Tome treba dodati i 13 požara stambenih objekata te 12 požara gospodarskih objekata, no spremno smo reagirali na svaku situaciju.“

Zapovjednik Habijan također je Županiji zahvalio na izuzetno dobroj suradnji i ulaganju u prijeko potrebnu opremu, istaknuvši kupnju čamca za spašavanje, plutajućih brana za obranu od poplava te vatrogasnih vozila.

Od planova u narednom razdoblju, 20. svibnja u Koprivnici na rasporedu je susret vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije, gdje se očekuje pedesetak natjecatelja, dok će se 21. svibnja održati Kup natjecanje Hrvatske vatrogasne zajednice. Očekuje se i dvadesetak vatrogasnih vježbi po zajednicama u općinama i gradovima.

Share This Article