Aleksić o nastavku saborskog rada ali i današnjem danu: Prvi put sam se osjećao uistinu mučno

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić osvrnuo se na današnji dan u Saboru i dao svoju viziju budućeg rada.

Danas sam se prvi put osjećao uistinu mučno za vrijeme rasprave zbog popriličnih tenzija među zastupnicima. Svatko je donio odluku o podršci novome predsjedniku Sabora na temelju nekih svojih prioriteta. Pretpostavljam da će svi ti zastupnici dati povjerenje i novim ministrima. Ne želim uopće komentirati je li to dobro, ili to nije dobro – vrijeme će pokazati…

Svatko navija ili ne navija za nove prijevremene izbore na temelju vlastitih vizija o svojem potencijalnom (ne)uspjehu na eventualnim izborima.

Moja želja i vizija jest da svi surađujemo i da prihvaćamo dobre prijedloge iz redova kojima ne moramo pripadati. Naravno – to je zasad utopija.

Kako stvari stoje, na jesen ću pogurati nekoliko zakonskih rješenja uz pomoć zastupnika koji će htjeti podržati moje prijedloge, a očekujem da će to svakako biti svi zastupnici oporbe. Barem ćemo na raspravi o tim prijedlozima vidjeti tko kako diše, ako ništa drugo… U međuvremenu će klubovi zastupnika odgovoriti na pitanja Udruge Franak – već po tome ćemo vidjeti tko je spreman prijedloge podržati.

U međuvremenu pribavljam stručna mišljenja o tome je li retroaktivnost za fiksne marže uz primjenu od 1.1.2014. dopuštena – zasad imam pozitivne signale da jest. Međutim, to bi se moglo primijeniti samo na žive ugovore, dok se na otplaćene kredite ne bi moglo primijeniti – u skladu s istim principom primijenjenim u konverziji CHF kredita. Radi se, naime, o tzv. kvazi-retroaktivnosti, koju je objasnio i Ustavni sud svojom odlukom o ustavnosti konverzije CHF kredita.

Citiram Ustavni sud iz odluke o ustavnosti konverzije:
“Za razliku od prave retroaktivnosti (u smislu gore izloženog konteksta) koja je beziznimno zabranjena, interpretativni pristup Suda EU na bazi teleološkog tumačenja iznimno dopušta kvazi-povratni učinak novog pravnog pravila na zatečene pravne odnose pod bitnim uvjetom da se cilj mjere – zbog čije realizacije je “novo” pravilo i doneseno – ne bi mogao postići na drugi način.”

Idemo dalje, polako klesati kamen dok se ne raspolovi…

Facebook Komentari