Vlada Hrvatskim autocestama dala dvije suglasnosti kreditna zaduženja od 200 milijuna eura

Vlada je Hrvatskim autocestama (HAC) na današnjoj sjednici dala dvije suglasnosti kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura, kojima bi HAC trebao servisirati dospjele kreditne obveze.

Tako će HAC nove, desetogodišnje kredite podići uz državna jamstva, o čemu je Vlada također donijela odluke. Kredite će HAC uzeti kod Privredne banke Zagreb (PBZ), Erste i Croatia banke, Hrvatske poštanske banke (HPB), OTP-a te Splitske i Zagrebačke banke.

Uz državno jamstvo zadužit će se i Hrvatske ceste (HC), kojima je Vlada dala suglasnost za novi kredit, vrijedan 60 milijuna eura. Ta bi sredstva u HC-u trebali utrošiti na financiranje investicijskih projekata i podmirenja kreditnih obveza u ovoj godini, a taj desetogodišnji kredit će podići kod Erste banke, HPB-a, PBZ-a te Splitske i Zagrebačke banke.

Ministar Oleg Butković kazao je kako će se ovim osigurati financijska sredstva za uredno servisiranje dijela dospjelih kreditnih obveza HAC-a, koji iz vlastitih prihoda i od dijela cijene goriva ne može sam servisirati svoja dugovanja koja dospjevaju ove godine.

Treba podsjetiti da HAC-u ove godine na naplatu dolaze glavnice kredita u ukupnom iznosu od 4,8 milijardi kuna ili 633 milijuna eura, a tijekom 2017. planirano je da se HAC ukupno za refinanciranje dijela svojih obveza zaduži za 546,9 milijuna eura, naveo je Butković.

HC-u, pak, na naplatu ove godine dospijeva 1,7 milijardi kuna, a planirano je da se ove godine ukupno zaduži za više od 1,6 milijardi kuna, za refinanciranje starih dugova, ali i financiranje investicija.

Suglasnost za zaduženje Vlada je dala i Zagrebačkoj županiji, koja bi 5-godišnjim kreditom PBZ-a od 10 milijuna kuna, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 2,1 posto, trebala financirati investiciju u dogradnju, rekonstrukciju i opremanje Osnovne škole Bistra.

Uz to, Vlada je donijela i odluku kojim obvezuje na rad urede državne uprave radi provedbe lokalnih izbora 21. svibnja. Na dan izbora dijela državne uprave morat će raditi dok traje glasovanje, od 7 do 19 sati, što će državu koštati 600 tisuća kuna.

Facebook Komentari