Reiner vjeruje SDP-u: Ne vjerujem da će oni svjesno krivo interpretirati Poslovnik

‘Jasno je da ako predsjednik Sabora podnese ostavku, onda jedan od trojice izabranih potpredsjednika iz redova većine obavlja njegovu funkciju. Toga je svjestan i SDP’, smatra Reiner

HDZ-ov Željko Reiner preuzeo je predsjedanje sjednicom. Oporba tvrdi da je ovo parlamentarna kriza, da HDZ uzurpira vlast.

U RTL-u Danas gostovao je upravo gospodin Reiner, te prokomentirao najburniji dan u Saboru u političkoj povijesti Hrvatske.

Gospodine Reiner, je li oporba u pravu, radi li se ovdje o velikoj parlamentarnoj krizi?

“Ne, ovo uopće nije parlamentarna kriza, oni žele stvoriti takav dojam, no sve se odvija sukladno zakonu i Ustavu.

Ali kad je danas bilo glasovanje o gospodinu Mariću, istovremeno se indirektno pokazalo da ne postoji parlamentarna većina koja bi podržala gospodina Plenkovića?

Ne, to se nije pokazalo, to je potpuno kriva i netočna interpretacija koju je izobličio i predsjednik Ustavnog suda jer je potpuno jasno definirano kada se određuje parlamentarna većina. Ona je određena Zakonom o vladi, Ustavom i Poslovnikom Sabora. Ona se određuje u nekoliko situacija. Ako se pokrene pitanje povjerenja Vladi ili premijeru i ako se pokrene pitanje glasovanja o proračunu.

Spomenuli ste Poslovnik. Sutra je sjednica Odbora za Ustav i poslovnike. SDP ondje ima sedam članova, a HDZ šest? Može li vam to poremetiti planove za preuzimanje Sabora?

Ne vjerujem da će kolege iz SDP-a i HNS-a interpretirati Poslovnik drukčije nego što izrijekom u njemu piše. I SDP je ozbiljna stranka i ne vjerujem da će oni svjesno krivo interpretirati Poslovnik. Jasno je da ako predsjednik Sabora podnese ostavku, onda jedan od trojice izabranih potpredsjednika iz redova većine obavlja njegovu funkciju.

Znači li ovo što smo danas vidjeli da će Vlada sve do 2. kruga lokalnih izbora, do 4.6. funkcionirati bez čak četiri ministra?

Puno me pitate. To ne znam, ionako ne postoji neki određeni rok u kojem bi se nakon razriješenja nekog ministra trebao predložiti drugi ministar.”

Facebook Komentari