Potpuno je jasno da ne mogu biti dio većine koju bi činili Pupovac, Pusić i ostali zastupnici HNS-a

Sastanak šefova klubova o Mostom prijedlogu da se na dnevni red uvrsti i raspuštanje Sabora, koji je trebao trajati pola sata, traje već više od sat vremena. Zasad je nepoznat ishod današnjeg dana u Saboru.

“Ishod svega je jednostavan. Ili će se naći nova parlamentarna većina ili idemo u nove izbore. Kada i kako ovisi kada se srijedi ovaj proceduralni rašamon. Trebamo se izjasniti o nekoliko različitih pitanja: inicijativa o nepovjerenju ministru Mariću. To je oporbena inicijativa vezana uz političke interese SDP-a i HNS-a. Jasno je da sutra i prekosutra ne mogu biti uz nikakvu većinu koju koriste SDP i HNS. Samom činjenicom da postoji 76 zastupnika koje traže smjenu Bože Petrova govori da će on biti razriješen kad dođe na dnevni red. Mostov prijedlog je tu zato”, rekao je Hasanbegović za N1.

Je li HDZ već zauzeo stav o tome?

“O tome se nije zauzimao stav. Ionako je poznato da je HDZ spreman na nove izbore. Ja ni na koji način ne sudjelujem u tim konzultacijama. Jasno sam rekao da ću svoje stajalište o novoj većini iznijeti kada vidim tko će je činiti i ono što je ključno, koji će biti sastav nove Vlade koju će iznijedriti ta većina. Potpuno je jasno da ne mogu biti dio većine koju bi činili Pupovac, Pusić i ostali zastupnici HNS-a. Ja ću izjasniti kada ću vidjeti kakva će ta većina biti.”

Ne znate taj sastav?

“Ne jer to uopće nije na dnevnom redu. Može biti predmet zakulisnih razgovora na kojima ne sudjelujem, no ja se ne bavim politikanstvom. Mene to ne zanima.”

Je li bila pogreška raskinuti s Mostom prije nego što se dogovorila nova većina?

“To je stvar političke odluke. Bio sam zagovoravatelj suradnje jer je jedina mogla dati i ideološki koherentnu Vladu. Zašto to nije uspjelo nije na meni i za to ne snosim nikakvu odgovornost.”

Facebook Komentari