Petrov o Plenkoviću: Iole dostojanstven čovjek trebao izaći pred građane i dati ostavku

Gost Dnevnika u 18 bio je čelnik Mosta i bivši predsjednik Hrvatskoga sabora, Božo Petrov.

Kome ćete prepustiti ured predsjednika Sabora?

To neka naprave oni koji su od kompletne demokracije u Republici Hrvatskoj odlučili napraviti igrokaz. Ja sam do zadnjega trenutka čuvao i štitio dostojanstvo Hrvatskoga sabora. Ono što su pokušali napraviti HDZ-ovci na čelu s Andrejom Plenkovićem, na čelu je sumrak hrvatskog parlamentarizma. U trenutku kad predsjednik Vlade kaže da mu je potpuno nebitno uživa li u Saboru većinu, postoji li ta većina, a upravo taj neki Hrvatski sabor mu je dao legitimitet da uopće može postati predsjednik Vlade, to je sumrak parlamentarizma i slobodne volje svih građana Republike Hrvatske.

Branko Bačić je rekao da će HDZ imati većinu u Saboru, ali da ne postoji pravilo po kojemu je određen vremenski rok za njihovu objavu. Koje je primjereno vrijeme da premijer Plenković u Saboru predstavi većinu?

Možete se igrati i s poslovnikom i procedurom i sa sustavom. Za mene predsjednik Vlade tu većinu uvijek mora imati za svoj rad, jer Vlada šalje u Sabor zakone, Vlada mora imati većinu da bi njihovi prijedlozi zakona mogli ići. A premijer laže da ima tu većinu, prije par dana kaže skupit ćemo tu većinu, a danas kaže da nije bitna. Ni Ivo Sanader u svojim najvećim danima nije uspio tako izignorirati ni Sabor ni hrvatsku javnost.

Most nije ni u slučaju kad je oporba pokrenula postupak opoziva ministra Pave Barišića glasao za opoziv.

Mi nismo rekli da ćemo time što budemo suzdržani podržati ministra. Ta argumentacija se ne može primijeniti na ovaj slučaj. Mi smo prije tjedan dana izašli iz Vlade, a tjedan dana Andrej Plenković obmanjuje cijelu javnost, i mnogi bi pretrčali u taj tabor, ali dolaze izbori. Jasno je da neće Ivan Vrdoljak pokrenuti interpelaciju, a nakon drugog kruga lokalnih izbora da HDZ, HNS i IDS budu skupa, koliko god to negirao Vrdoljak. Prema informacijama koje mi imamo, zna se da Vrdoljak jako lobira za suradnju HDZ-a i HNS-a. Koliko znam, HDZ ima novi slogan: Različitosti. Ja se slažem, u svom načelu različitost je dobra, ali ono što HDZ sad radi nije različitost, oni su demonstrirali da postoji samo jednoumlje i svi zastupnici imaju pravo na jednoumlje Andreja Plenkovića.

Zašto niste pokrenuli pitanje nepovjerenja Andreju Plenkoviću?

Iz razloga što smo mi smatrali, kao i cijela hrvatska javnost, da u trenutku ako premijer ne može obraniti svoga ministra financija iza kojega je stao i dušom i tijelom, da bi trebao postupiti kao svaki drugi častan čovjek – izaći pred javnost, pogotovo u ovakvom tjednu gdje je smijenio tri ministra, onda bi trebao izaći pred sve građane Republike Hrvatske i reći nisam uspio, nemam 76 ruku i molim vas, građani, ocijenite me za moj rad.

Optužili ste premijera da je cijelo glasanje za opoziv ministra financija Zdravka Marića bio sramotan dan. Na što ste mislili?

Neka građani Hrvatske odvoje pet minut vremena i vide tko je sve glasao za ministra Marića, vidjet će se da to nije samo HDZ, vidjet će se da su tu i drugi zastupnici. Bez podrške takvih ljudi, Andrej Plenković u ovom trenutku bi trebao imati barem toliko časti, barem toliko koliko je imao Tomislav Karamarko. Očekivao sam da da mogućnost ostavke. U trenutku kad dva ministra javno kažu da traže odgovornost za nastalu situaciju oko Agrokora, ta dva ministra su smijenjena, kad kažu da ne mogu podržati ministra financija iz razloga što takav čovjek, obzirom na činjenicu da je radio u Agrokoru, ne može ništa ne znati i ne može se izuzimati iz odluka, on smijeni te ljude. Nakon toga tjedan dana laže hrvatsku javnost, pa zadnjih 48 sati lobira, nakon toga nema 76 ruku za koje će obraniti ono što je on radio zadnjih tjedan dana. Onih 75 koji su glasali nisu iz tog tabora koji je dosad predstavljao HDZ. Kad sve to skupite na jedno mjesto, onda bi iole dostojanstven čovjek, koji malo drži do obraza i domovine u koju se kunu trebao izaći pred građane i dati ostavku.

Zašto je Most držao ljestve i glasao za lex Agrokor?

Zakon o Agrokoru treba odvojiti sve ono što je nastalo do zakona. Ja sam smatrao da sam napravio dobru stvar. Spriječili smo da država uđe u gospodarski kaos, ali ono što se događalo iza, izjava Andreja Plenkovića da se nikakve istrage neće događati u predizborno vrijeme, miješajući se direktno u neovisnost i neometanost istraga, to je za mene nedopustivo.

Je li vam žao što ste surađivali s HDZ-om?

Nama nema što biti žao niti smo mi na bilo koji način krivi, ja se osjećam čisto, znam da sam napravio sve korektno, a to Andrej Plenković ne može reći za sebe. Nas ne interesiraju izbori, ni lokalni, ni parlamentarni.

Facebook Komentari