Obilježava se svjetski dan vatrogasaca, a svibanj kao mjesec zaštite od požara

Facebook

Vatrogasci diljem svijeta 4. svibnja obilježavaju Međunarodni dan vatrogasaca kao i blagdan svog zaštitnika, svetog Florijana.

Grad Zagreb će odati počast vatrogascima Grada Zagreba prigodnom projekcijom na fontanama na Sveučilišnoj livadi u ulici Hrvatske Bratske Zajednice od 20:15-23:00.

Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan posao. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, interveniraju u požarima, potresima, poplavama, prometnim nezgodama, a tijekom Domovinskog rata spašavali su ljude i imovinu od posljedica ratnog razaranja.

Činjenica je da ljudi od svih uniformi javnih državnih službi najviše vole i cijene baš uniformu vatrogasca, zasigurno leži u činjenici da su baš oni, ti koji spašavaju naš život, našu imovinu, naše šume i naš okoliš izlažući se nevjerojatnim uvjetima rada i istovremeno žrtvujući svoj život.

Profesija vatrogasaca nije važna samo u očuvanju ljudskih života nego i okoliša.

Vatrogasci se nesebično izlažu teškim i opasnim uvjetima, nerijetko i u životnoj opasnosti kako bi spasili ljude i njihovu imovinu.

Sveti Florijan kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao svetac zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca te kao suzaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a kao svog zaštitnika štuju ga i vatrogasci.

Facebook Komentari