Michael Roth o stanju u Makedoniji: Gruevski je prokockao svaku vjerodostojnost

Sviđalo se to nekima ili ne, ali volja Makedonaca se mora poštivati, smatra Michael Roth iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. A Gruevski to ne može i ne smije blokirati uz pomoć nacionalističke rulje.

Socijaldemokratski političar Michael Roth je državni tajnik u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova. Jer i Berlin, baš kao i Europa pomno prati i zaprepaštena je onim što se dešava u Makedoniji.

DW: Četiri mjeseci nakon izbora Makedonija još uvijek nema vladu niti parlament koji bi funkcionirao. Prošli tjedan su sljedbenici nacionalne i konzervativne stranke VMRO okupirale parlament i doveli državu na rub građanskog rata. Tko je kriv za eskalaciju i blokadu koja traje mjesecima?

Michael Roth: Svjedoci smo žalosne predstave Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji. Ostajem bez riječi i ogorčen sam načinom na koji makedonske političari i političari oko bivšeg premijera Gruevskog dan za danom sve više gube svaku vjerodostojnost.

Račun će na kraju morati platiti građanke i građani Makedonije. Izbori su održani prije nekoliko mjeseci i očekujemo da, nakon što je izabran predsjednik parlamenta, bude konačno formirana i vlada. Nitko se ne smije oglušiti na pravila demokracije. To se prije svega odnosi na bivšu vladajuću stranku VMRO-DPMNE.

Promatramo ciničnu igru za vlast koja se vodi preko leđa građana i građanki Makedonije. To je apsolutno neprihvatljivo i upozoravam sve odgovorne da konačno poštuju i prihvate barem minimum načela demokracije i pravne države.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov promijenio je dosadašnje mišljenje i neposredno pozvao SAD da pomogne riješiti tu krizu. Mislite da je to preokret i da će VMRO sada dopustiti formiranje nove vlade?

Prije svega sam zahvalan SAD što podržavaju EU i njene članice dok šalju jasne poruke i zahtjeve za demokracijom i pravnom državom u Makedoniji. Žalosno je što su uopće potrebne takve poruke iz SAD i EU, jer političarima u Makedoniji očito nedostaje i spremnosti i volje slijediti pravila igre demokracije.

Bivša vladajuća stranka VMRO nema većinu u parlamentu. Postoji većina za drugog kandidata i konačno se mora omogućiti formiranje vlade. Predsjednik Makedonije Ivanov konačno mora preuzeti odgovornost koja mu je dodijeljena ustavom. Ova cinična borba za vlast protivna je interesima građanki i građana Makedonije. Gospodin Gruevski je prokockao sve kredite. Makedonija je nekad bila primjer kada je riječ o približavanju Europskoj uniji, a od te uloge je iz dana u dan sve udaljenija, prokockano je povjerenje koje se mukotrpno stjecalo godinama. Time je nanesena golema šteta i procesu pristupa Makedonije Europskoj uniji.

Jedan od glavnih argumenata stranke VMRO i predsjednika Ivanova jest da bi nova vlada značila opasnost stvaranja “velike Albanije” ili za federalizaciju Makedonije. Neki političari u regiji, na primjer u Srbiji izgleda da također dijele to mišljenje. Mislite da su te bojazni opravdane?

Mi prihvaćamo i poštujemo izbore i ishode ovih izbora. Na toj odluci makedonskih birača se mora stvoriti većina. I (politička) većina postoji. Ona ne mora biti po volji nekim odgovornima u regiji i prije svega u Skopju, ali nije prihvatljivo onemogućavati demokratski proces blokadama koje se protive ustavu i uz podršku nacionalističke rulje. To nije dostojno jedne demokracije po načelima pravne države koja želi biti članicom Europske unije. Opasnost koja navodno prijeti od takozvane Tiranske platforme o kojoj vjerojatno govorite, je tek izgovor da bi se spriječila primopredaja vlasti. Ciljevi te platforme ne obavezuju druge makedonske institucije kao što je Ustavni sud. A i VMRO-DPMNE je pregovarao s albanskom strankom DUI na temelju te platforme!

Njihova stranka jest najveća, ali nema većinu – i tu i Ivanov mora shvatiti svoju dužnost.

Čuli smo mnoge oštre riječi sa različitih razina EU i Njemačke o krizi u Makedoniji, ali nismo vidjeli djela. Kada će uslijediti konkretni koraci koji bi mogli riješiti krizu?

Budućnost Makedonije leži u rukama Makedonaca. Europska unija podržava one u Makedoniji koji je vode prema više demokracije, načela pravne države i borbe protiv korupcije. Ali ne možemo preuzeti odgovornost od odgovornih u Makedoniji i umjesto njih donositi odluke o budućnosti te zemlje. Možemo razgovarati sa političkim dužnosnicima i ukazivati im koje posljedice bi moglo imati njihovo djelovanje za europsku perspektivu Makedonije. Sa postupkom pristupa imamo čitav niz djelotvornih instrumenata i poticaja. Njih možemo i hoćemo koristiti.

Ali prije svega, uvijek iznova pozivam građanke i građane Makedonije: ne gubite nadu, imajte povjerenja u zajedničke europske vrijednosti i građanskom borbom i sredstvima pravne države ustrajte u demokratskim pravilima. Trenutno ne prijeti propast Makedoniji zbog nevoljnosti tamošnjeg stanovništva, nego zbog političke elite koja djeluje potpuno neodgovorno i time prijeti da prokocka budućnost zemlje. To je nečuveni postupak. Zato je ispravno da nastupamo sa jasnim riječima i dosljednim stavom. Europska unija ovdje govori jednim jezikom, također i kada se to odnosi na instrumente koje Europi stoje na raspolaganju.

Još jednom kažem: tko želi poštivati demokratska pravila i podržati europske vrijednosti, taj se uvijek može pouzdati u posve konkretnu podršku Europske unije i njenih članica, naravno i Njemačke.

Facebook Komentari