Vijesti o Agrokoru, koji je uzrok velike političke krize, prolaze ispod radara, evo što se događa

Piše: Ivan Hrstić, N1

Vijesti o Agrokoru, koji je uzrok velike političke krize, prolaze ispod radara. Dionicama 8 Agrokorovih tvrtki ne trguje se sve do 15. svibnja, a u međuvremenu dio dobavljača i poljoprivrednih udruga tvrdi kako ih svakodenvno kontaktiraju iz banaka i faktoring društava kako bi postojeće odnose po mjenicama, pretvorili u nove kreditne odnose.

Iako imaju svojeg predstavnika u Vjerovničkom vijeću Agrokora, mali dobavljači se sa svojim problemima obraćaju udrugama poljoprivrednika, koje će se od sada također uključiti u izravno praćenje situacije u tornju.

Kako kažu, mali i srednji dobavljači boje se javno izreći svoje strahove u strahu da im više neće uzimati proizvode. Neki se žale da su dobili mnogo manje od obećanog dijela starih potraživanja.

“Znali smo da će biti ucjena, nekima se ne plaća, a nekima se plaća avansno. To je možda kriminalno u ovm trenutku, kaže Mato Mlinarić iz udruge Nezavisni seljaci Hvatske.

Zanima nas zašto se plaća avansno, kome i za koju robu”, kaže Tihomir Jaić, iz Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Mato Brlošić, član Vjerovničkog vijeća, poziva pak sve one koji imaju neke probleme da mu se bez zadrške jave.

“Problem su i dalje Agrokorove mjenice na temelju kojih su neki uzimali kredite kod banaka i faktoringa. Moratorij do kraja svibnja se poštuje, ali, kažu, kamate teku, a oštrica i svakodnevno njiše nad glavom. Traže da Agrokor nedvosmisleno preuzme obvezu plaćanja tih kredita, o čemu promemorija uopće ne govori”, kaže Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Facebook Komentari