Stručnjak za upravu prof. Koprić: Državni tajnici na čelu ministarstava? Važno iskakanje sa šina demokratskog poretka

Redovni profesor na Pravnom fakultetu i predstojnik Katedre za upravnu znanost Ivan Koprić upozorava: ‘Mogli bismo postati zemlja državnih TAJNIKA i tajni kakvih u demokraciji ne smije biti’

‘Nekim ministarstvima upravljaju državni tajnici kao da su ministri, a bez da ih je izabrao Hrvatski sabor. Po Zakonu o sustavu državne uprave “Državni tajnik za svoj rad odgovara ministru i Vladi.”

Nekima je bio problem što su se ministri koji su razriješeni na način koji nije sukladan tekstu ni duhu Ustava (v. npr. blog post prof. Đulabića) poslije sjednice vratili u svoja ministarstva, ali im nije problem što tim ministarstvima sada upravljaju državni tajnici bez demokratskog političkog legitimiteta, a koji faktično djeluju kao ministri.

A zanima me i što su sve ti državni tajnici radili, kojim dokumentima i sredstvima raspolagali u razdoblju otkako su faktično preuzeli samostalno vođenje ministarstava pa do primopredaje. U tom razdoblju mogle su se događati svakojake stvari, ne moram crtati.

Smatrajući ovo važnim iskakanjem sa šina demokratskog poretka pitam tko će utvrditi što se zbivalo, hoće li možda Hrvatski sabor inicirati kakvo pitanje, formirati istražno povjerenstvo ili bilo što? Mi kao građani s političkim pravima imamo pravo znati kako se i zašto ruše pravila demokratskog poretka, kao i zašto se podržavaju autoritarni oblici ponašanja političara? I tko to podržava.

Pozivam saborske zastupnike da kod planiranja svojih osobnih izostanaka iz obiteljskih i drugih razloga uzmu u obzir malo širu sliku od interesa zadržavanja svojih saborskih pozicija. Nije se za demokraciju lako izboriti, a tako ju je lako rušiti. Neki to olako shvaćaju.

U protivnom mogli bismo postati zemlja državnih TAJNIKA i tajni kakvih u demokraciji ne smije biti’, napisao je na svom Facebook profilu redovni profesor na Pravnom fakultetu i predstojnik predstojnika Katedre za upravnu znanost Ivan Koprić.

Share This Article