Petrov postao talac fotelje na kojoj je zakovan, ne može ni na wc ako nije stanka, evo što mu prijeti

Izvor: N1

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov postao je doslovno talac svoje funkcije. Ako ne želi da HDZ pokrene glasanje o njegovom opozivu, za što su već prikupili 79 potpisa, doslovce se ne smije dignuti iz fotelje predsjedavajućeg. Osim tijekom stanke.

Poslovnik Hrvatskog sabora postao je važan alat u ovoj političkoj igri koja traje od kraja prošlog tjedna i pucanja koalicije HDZ-Most.

HDZ-ovci, nakon što je njihov šef Andrej Plenković izbacio Mostove ministre iz Vlade, žele izglasati nepovjerenje i Mostovu šefu Sabora, Boži Petrovu. Imaju dovoljno potpisa, 79, i sada mogu samo čekati da točka dnevnog reda o izglasavanju nepovjerenja Petrovu dođe na red.

A dok je Petrov predsjedavajući, on može mijenjati dnevni red i točku o svojem izglasavanju stalno gurati u zapečak, dok se HDZ-ovcima žuri i žele to obaviti što prije.

“U slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg odredi predsjednik Sabora”, piše u Poslovniku.

Ako Petrov kojim slučajem ima nekakve obveze i ode iz Sabora, što je ranije bio čest slučaj, predsjedavajući postaje netko od petero potpredsjednika Sabora. Time automatski ima ovlasti i za mijenjanje dnevnog reda i otvaranje rasprave, a potom i glasanje o povjerenju Petrovu.

“Predsjednik Sabora može na samoj sjednici mijenjati prijedlog dnevnog reda, tako što će iz predloženoga dnevnog reda izostaviti pojedine teme ili dopuniti dnevni red novim temama. Tako izmijenjen ili dopunjen dnevni red dostavlja se zastupnicima u obliku konačnog prijedloga dnevnog reda”, stoji u Poslovniku. Ako predsjednika nema, to rade potpredsjednici, piše tportal.

Facebook Komentari