Nove aktivnosti na sjevernokorejskom postrojenju za nuklearno testiranje

Satelitske snimke prikazuju nove aktivnosti u Punggye-riju, lokaciji na kojoj Sjeverna Koreja provodi svoja nuklearna testiranja, tvrde analitičari sa sjedištem u SAD-u, u trenutku kad je napetost posebno povećana na Korejskom poluotoku.

Snimke od 25. travnja prikazuju radnike koji crpe vodu na “sjevernom dijelu postrojenja”, tvrde analitičari s “38 North”, internetske stranice koja prati zbivanja u Sjevernoj Koreji. Isti stručnjaci procijenili su polovicom travnja da je postrojenje Punggye-ri “pokrenuto i spremno”, spominjući “stalnu aktivnost oko sjevernog dijela”.

Istraživači se pitaju ovog puta nije li testiranje otkazano s obzirom da su brojne osobe raspoređene po postrojenju, možda zbog odbojkaških utakmica koje služe u propagandne svrhe. “38 North” je primijetio prošlog mjeseca osobe koje se bave tim sportom blizu baraka čuvara i na još dva mjesta.

Analitičari ne znaju “pokazuju li te aktivnosti da je testiranje otkazano, da je postrojenje na stand-byju ili je sve spremno za testiranje”, nastavlja “38 North” koji ovisi o Američko-korejskom institutu sa sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.

Facebook Komentari