Nova taktika: Most predložio uvrštenje raspuštanja Sabora u dnevni red hrvatskog parlamenta

Most je predložio uvrštenje raspuštanja Sabora u dnevni red hrvatskog parlamenta.

– Vlada Republike Hrvatske nema povjerenje većine zastupnika u Hrvatskom saboru koju je izgubila izlaskom zastupnika Mosta nezavisnih lista iz vladajuće većine.

Razrješenjem četvorice ministara stekli su se uvjeti da Vlada, odnosno premijer, Saboru uputi prijedloge za iskazivanje povjerenja novim ministrima za četiri ključna ministarstva. Do danas to nije učinjeno isključivo iz razloga nepostojanja većine zastupnika u Hrvatskom saboru koji bi izglasali povjerenje novim ministrima. Umjesto prijedloga za iskazivanje povjerenja novim ministrima predsjednik Vlade je odredio četiri državna tajnika da upravljaju ministarstvima. Za svoj rad ti državni tajnici ne odgovaraju Saboru niti imaju demokratski politički legitimitet. Takva Vlada nema legitimitet vladati bez podrške saborske većine, tim više što je potpuno neizvjesno kada će i hoće li je uopće imati.

Smatramo da se hrvatskim građanima, koji su jedini izvorni nositelji vlasti u RH, treba prepustiti da na prijevremenim izborima odluče o novom sazivu Hrvatskog sabora iz kojeg će biti formirana i nova Vlada koja će imati povjerenje većine zastupnika.

Člankom 78. stavkom 1. Ustava propisano je da se Sabor može raspustiti radi raspisivanja prijevremenih izbora ako to odluči većina svih zastupnika, stoga predlažemo da Sabor donese Odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora, stoji u obrazloženju Mostova prijedloga.
potpisi

Facebook Komentari