Mihael Jurić: Petrinji su nužne promijene, imamo plan za poštenu Petrinju

Izvor: Dražen Prša

Mihael Jurić prvi je puta istaknuo svoju kandidaturu za gradonačelnika grada Petrinje.

Sad su izbori počeli, kampanja je počela, vidimo da se to održava u jednom dobrom duhu. Nema, hajdemo to tako reći, pljuvanja, nema ništa. Vi, kao mlađi čovjek ste u politici već duže godina. Kako ocjenjujete dosadašnje prilike koje u ovoj kampanji?

„Ispred mene je jedna velika odgovornost, ispred nas je jedan veliki posao, ali smo svi jednoga zaključka, da su Petrinji nužne promjene. Promjene koje bi dovele do dodatnoga iskoraka Petrinje ka hvatanju jednog istoga vala koji se vrši ovdje u jednome Zagrebu, dakle u razvijenim dijelovima Hrvatske, Petrinja za tim dijelovima jako zaostaje.

U tom dijelu moramo svi zajedno upregnuti i dati sve od sebe, truda, napora, da bi taj, određeni razvijeni dio Hrvatske mi Petrinjci uhvatili. U Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici donosimo jedan kvalitetan, dobar program, koji ćemo predstaviti, odnosno već predstavljamo, našim građanima na terenu, kaže Jurić.

„Ono najbitnije u našem programu je zapošljavanje, otvaranje jedne kvalitetne poduzetničke klime. Naš program je prema mladima za koje želimo da ostanu u Petrinji, Petrinja je, nažalost, jedan od gradova u Hrvatskoj koji najveću stopu iseljavanja, što jasno vidimo po našim osnovnim i srednjim školama, vrtićima jer se ljudi masovno iseljavaju u potrazi za poslom i to ne samo u inozemstvo već i u razvijenije gradove, već sam napomenuo Zagreb te druge gradove na moru.

„I Hrvatska Demokratska Zajednica i ja osobno,ja sam i ekolog, diplomirani inženjer šumarstva. Na području gdje se prema određenim navodima treba izgraditi skladište za radioaktivni otpad i moram reći da sam na tom području radio i da sam po tom pitanju kompetentniji od svih političkih sudionika.

To područje sam sa svojom mladom ekipom već prilično pregazio, šetao i izmjerio Jasno da sam protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada, i gradska organizacija HDZa i ja osobno, ali naravno, te odluke nisu u našoj domeni.

Odluke o izgradnji navedenog odlagališta su u domeni samog Sabora Republike Hrvatske, i obveza Republike Hrvatske koja je preuzela potpisivanje Europskoj Uniji.

Bio sam na jednoj stručnoj reviziji, na predstavljanju prijedloga Trgovske Gore kao odlagališta radioaktivnog otpada, gdje sam saslušao i one stručne, znanstvene argumente za i protiv.

Osobno sam i dalje protiv, ali kažem, odluka će se donositi na drugim mjestima, ali mi osobno, ja i HDZ smo protiv toga, ali i sam Dvor gdje je jedinica druga jedinica lokalne samouprave na području Sisačko-Moslovačke Županije i mislim da prvenstveno treba priupitati i građane što oni misle o tome.

Ono što mogu jasno reći je da se protivim agresivnim kampanjama koje govore ‘protiv’ tako da se cijela naša županija lijepi i obljepljuje plakatima ‘dobrodošli u županiju nuklearnog otpada’.

Mislim da, u tom dijelu, nama to više šteti nego koristi jer turisti iz Zagreba, iz hrvatskog Zagorja, iz hrvatskog Gorskog Kotara s kojima sam i sam u prilici razgovarati dolaze pa pitaju gdje je taj nuklearni otpad.

Stvara se jedna fama, puno veća nego što je. Stvara se time, primjerice, pano u Martinskoj Vesi koja nema nikakve veze sa otpadom i odlagalištem na Trgovskoj Gori.

Predlažu da se otpad odlaže u institut Ruđer Bošković, čime bi im bio bliži nego li da se odlaže na Trgovskoj Gori.

Smatram da je to jedna sasvim kriva propaganda kojom se neki lokalni političari, koji žele biti regionalni političari, služe kako bi uhvatili pažnju lokalnih birača. Takva jedna tema se koristi u predizborne svrhe – u propagandne svrhe a jednostavno ne koristi ljudima sa ovog područja na koje se to direktno odnosi, kaže Jurić.

„Siguran sam da je vlast u RH jedna odgovorna vlast koja vodi brigu o zaštiti svog stanovništva i okoliša. Ako se ikakva odluka donese u vezi odlagališta na navedenom području Trgovske Gore, ja sam siguran da će biti prema iznimnim, svjetskim standardima, gdje neće biti nikakve neizbježne štete.

Dodaje da će o tome će odluku donositi Hrvatski Sabor a ne načelnik lokalne samouprave tog područja, kojeg se, kako to vidim, ovdje najmanje pita.

Ja bih osobno htio čuti načelnika općine Dugopolje koji je predstavnik većinskog naroda na području općine Dvor, to jest, Srpskoga naroda, što on misli o odlaganju nuklearnog otpada na području općine Dvor…

„Biti će jedna napeta kampanja. Vidim da se svi orijentiraju na jednu nacionalnu politiku, na ovo preslagivanje na nacionalnome nivou, ali na lokalnome nivou bih želio da kampanje poput, uostalom kao što je i Petrinjska, budu pozitivne, da se natječemo u projektima, što bih ovim putem htio reći da je u Petrinji jedino HDZ ponudio projekt.

Nijedan drugi kandidat nije, a mnogi su se istaknuli, nije ponudio ni plan ni program jer njihov jedini plan i program je devalviranje plana HDZa.

Ja bih taj scenario volio izbjeći i volio bih da druge zajednice, drugih stranaka, da iznesu kritiku plana i da se s njima sukobimo u pozitivnom smislu. U smislu gdje ćemo ishoditi jedne bolje i kvalitetnije projekte za bolji i kvalitetniji život svih naših građana, posebice građana grada Petrinje.

Dakle, u tom dijelu očekujem jednu afirmativnu, pozitivnu kampanju, i očekujem da ćemo mi u sklopu HDZa svoj programom, koji je iznimno kvalitetan, napomenuti ću par crta, jedna od njih je pronatalitetna politika. Za svako dijete ćemo izdvojiti dvije tisuće kuna, svako treće i slijedeće po deset tisuća kuna. Za sada je to tisuću kuna, dakle jedno veliko povećanje. Ono što odgovorno tvrdim je da ja kao gradonačelnik grada Petrinje – Sva djeca će imati besplatne udžbenike, pa makar ja, moji zamjenici, tajnica i gradski vijećnici ne imali plaću, naši đaci, naši osnovnoškolci će imati besplatne udžbenike,kaže Jurić.

Jasno, tu su i ogromni projekti koje ćemo pokušati sklopiti i sa vladom RH, spustiti na jedan naš lokalan nivo – renovacija dvorane, uređenje cesta i ostale infrastrukture.

To su političke podvale ovako u ovo predizborno vrijeme. Nikad, otkako vodim lokalnu hrvatsku demokratsku zajednicu, ni prije mene, a i mišljenja sam da i nakon mene, posebno sam siguran da u ovo vrijeme kada ja vodim lokalni HDZ u Petrinji da nikada nećemo ići u zajednicu sa SDP-om. To vam tvrdim i jamčim.

Naši programi su poprilično različiti, naša viđenja na mnoge projekte u Gradu Petrinji su različiti, u tom dijelu se ne nalazimo, i u tom dijelu, sigurno vam jamčim da se ne radi ni o kakvoj koaliciji, bilo glasnoj ili tihoj.

Ono što mogu reći za HDZ je da smo ujedinjeni, da imamo zajednički i pozitivan stav i dobar program koji ćemo graditi a za druge stranke nas ne zanima. Nas zanima samo naš program, naši građani i naši birači, da se plan čim bolje provede.

Moj stav je da ćemo kampanju unaprjeđavati temeljem našeg plana i programa, temeljem projekata koje razvijamo. Želim da ova kampanja bude složena u borbi jedino oko izbora boljih i kvalitetnijih projekata i planova za razvoj grada Petrinje.

Ne se spuštati na osoban nivo, ja bih, recimo, kao novo lice na ovoj sceni mogao bez problema napadati mnoge ‘starije’ igrače na sceni, međutim to ne namjeravam i ne smatram da je to način vođenja kampanje.

Ali sam opterećen jedino i isključivo našim planom i programom koji želimo predstaviti građanima i na temelju toga ćemo graditi .

Potpisali smo određene, naše interne sporazume. Koalicija HDZa, HSPa, HSP-Asa, HSLSa i hrvatske konzervativne stranke stoje iza mene kao kandidata za gradonačelnika, a mi smo svoj plan i program nazvali 5 do 12 – plan i program za poštenu Petrinju.

Facebook Komentari