Zagrepčani bijesni: Truju nas već godinama, CIOS predstavlja eko bombu

CIOS predstavlja eko bombu te ih svakih par godina ozbiljno truje svojim požarima.

Čak 135 vatrogasaca cijelu noć je gasilo požar u CIOS-u na Jankomiru. Kako javljaju, vatra je stavljena pod kontrolu, a iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama potvrdili su da u zraku nisu prisutni opasni plinovi.

“Požar je pod kontrolom. Plamen je zaustavljen, a vatrogasci trenutačno rahle požarište i zalijevaju opožareni materijal”, stoji u priopćenju. Analizu kakvoće zraka u neposrednoj blizini zgarišta obavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

“Tijekom svih višestrukih mjerenja kvalitete zraka koja su provedena i u neposrednoj blizini požarišta i u široj okolini, kao i tijekom posljednjeg mjerenja provedenog u 01:00, nije zabilježena prisutnost štetnih plinova”, naveli su u priopćenju.

Opreza radi, Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreb u svom je priopćenju uputio građane da vrata i prozore domova drže zatvorenima dok se požar u potpunosti ne ugasi, te da se ne zadržavaju u prostoru širenja dima.

CIOS7

„Dr. Andrija Štampar“ će nastaviti sa kontinuiranim mjerenjima kvalitete zraka, a o eventualnoj opasnosti javnost će bez odgode biti obaviještena.

Građani iz zapadnog dijela grada bijesni su jer, kako kažu CIOS predstavlja eko bombu te ih svakih par godina ozbiljno truje svojim požarima u kojima sagorijevaju tvari iznimno opasne po život. Najavljuju da će tražiti izmještanje CIOSa sa ove lokacije.

“U suradnji sa eko udrugama i susjedima iz VGČ Stenjevec, tražit ćemo izmještanje CIOSa sa ove lokacije jer nas CIOS svakih par godina ozbiljno truje svojim požarima u kojima sagorijevaju tvari iznimno opasne po život i uopće predstavlja eko bombu !” obavijestio je AQlan susjede u Facebook grupi “Gajnice jučer danas sutra”.

“Mene su jutros oči pekle i gušila sam se dok sam čekala bus za posao,koji sam jedva vidjela a živim u Drage Gervaisa.Kako će tek djeca asmatičari,bronhitičari,teži bolesnici…..ako možete ne izlazite, iako se nama i u stanu sve osjeti a zatvoreno je.” upozorila je jedna sugrađanka.

Podsjetimo, gorio je glomazni otpad, madraci i drvene kašete. ‘Planina’ otpada koji je gorio je površine 50 puta 30 metara, a ponegdje je visoko i 20 metara. Iako su stručnjaci konstatirali da nema straha za zdravlje građana, Zagrepčani iz obližnjih kvartova kažu kako ovo nije prvi put te da ih smrad koji se širi iz CIOS, a doslovno guši. Također napominju kako se on ne bi smio nalaziti u naseljenim dijelovima grada.

“Po ne znam koji put uz gusto naseljena područja zapadnog Zagreba zapalio se otpad koji voljom gradonačelnika Bandića tamo nesmetano truje ljude i kada ne gori, a kamoli kada gori.

Kako i sam živim u blizini svjestan sam koji je to problem i kako gotovo svaki dio Zagreba ima problema sa smetlištima i gomilama otpada koji ne da se ne zbrinjavaju nego se gomilaju kao da živimo u Černobilu.” kazao je kandidat za gradonačelnika Zagreba, Marko Sladoljev koji je i sam odrastao u blizini CIOS – a.

Share This Article