VIDEO Finski novinar uspio je snimiti svakodnevni život u Pjongjangu

Finski novinar Mika Mäkeläinen uspio je snimiti svakodnevni život u Pjongjangu, a zatim i prokrijumčariti snimku iz Sjeverne Koreje.

Takav pothvat baš i nije ‘mačji kašalj’ jer je u toj zemlji na snazi stroga kontrola stranih novinara, a službeni izvještaji nisu vjerodostojni jer su izrežirani onako kako vlastima odgovara. Stoga ovih 12 minuta predstavlja rijedak uvid ljudima sa Zapada u svakodnevnicu Sjeverne Koreje, piše Slobodna Dalmacija.

Snimka je nastala na putu od centra grada prema zračnoj luci, a prikazuje prolazak širokom avenijom. Prolaznika je malo, vjerojatno zbog kiše, ali i zbog toga što je tog dana bio praznik, “Dan sunca”, kojim se obilježava godišnjica rođenja Kim Il Sunga. Toga je dana bilo vrlo napeto, s obzirom da se očekivao mogući nuklearni pokus Kimova režima, no do toga ipak nije došlo.

U prvim minutama vide se zgrade nalik na mnoge druge građene u doba socijalizma u zemljama bivšeg Istočnog bloka, no mora se primijetiti da su fasade dobro održavane. U kasnijim minutama vide se i moderne, futurističke građevine, među kojima je i Kula besmrtnosti, izložbeni centar u obliku planeta.

Video je izazvao veliki interes i pregledan je preko 350 tisuća puta.

Share This Article