Sjeverna Koreja kaže da je poluotok na rubu nuklearnog rata

Sjeverna Koreja optužila je danas SAD da dovodi korejski poluotok na rub nuklearnog rata, pošto su američki strateški bombarderi preletjeli to područje u sklopu vojnih vježbi s Južnom Korejom.

Dva supersonična bombardera B-18 Lancer raspoređena su u vrijeme pojačanih napetosti zbog ustrajanja Sjeverne Koreje na nuklearnom i raketnom programu, unatoč UN-ovim sankcijama i pritisku SAD-a.

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je da je cilj vježbi odvratiti Sjevernu Koreju od novih provokacija i pripremiti se za mogući novi nuklearni test Pyongyanga.

Sjeverna Koreja je objavila da su bombarderi izveli “vježbu bacanja nuklearnih bombi na strateške ciljeve” na njezinu teritoriju u vrijeme kada Trump i “ostali američki ratni huškači svim silama žele izvesti preventivni udar”.

“Ta bezobzirna vojna provokacija gura korejski poluotok na rub nuklearnog rata”, prenijela je državna novinska agencija KCNA.

Trump je danas upozorio da je moguć “veliki, veliki sukob” sa Sjevernom Korejom, a Kina je prošli tjedan ucijenila da bi situacija na poluotoku mogla izmaći kontroli.

SAD je u tamošnje vode poslao napadačku flotu okupljenu oko nosača zrakoplova USS Carl Vinson, a američki dužnosnici su danas objavili da je proturaketni sustav THAAD u Južnoj Koreji dosegnuo operativnu fazu.

Facebook Komentari