SDP se sprema na suradnju i koaliciju s MOST-om, ranije nesuglasice su, izgleda, zaboravljene

U SDP-u, neslužbeno doznaje N1, ne isključuju koaliciju s Mostom nakon izbora. Jutarnji list također piše o tome.

Na pitanje zašto je dio članova stranke za opoziv Petrova, neslužbeno u SDP-ukažu da je nervoza u Klubu zbog novih izbornih lista.

‘Svi zastupnici SDP-a sutra će glasati za opoziv ministra financija Zdravka Marića’, jasno je na novinarsko pitanje odgovorio Davor Bernardić. No na pitanje kako će postupiti kad je u pitanju opoziv Bože Petrova, Bernardić nije odgovorio.

‘Mi ne namjeravamo sudjelovati niti držati lojtre ni HDZ-u ni Mostu. Zato smo pokrenuli zahtjev za razrješenjem potpredsjednika Sabora iz reda HDZ-a’, kazao je.

Mediji su ranije prenosili da će dio zastupnika SDP-a vjerojatno glasati za opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova, a to znači da će glasati suprotno zaključku vrha stranke koji se opredijelio da SDP ne podrži smjenu predsjednika Sabora koju traži HDZ. Izvjesno je da postoji nejedinstvo u redovima SDP-a, i nejasno je tko će biti za, a tko protiv opoziva Bože Petrova.

Predsjedništvo SDP-a u subotu je započelo pripreme za prijevremene izbore i formiralo tročlanu skupinu zaduženu za dogovore o potencijalnim koalicijama s drugim političkim strankama. Glavni član pregovaračkog tima je Rajko Ostojić, jedan od najbližih suradnika Davora Bernardića, a tu su još Siniša Hajdaš-Dončić i Zvane Brumnić, Glavni tajnik SDP-a, piše Jutarnji list.

Ustvari, nema puno nepoznanica jer su HSS i HSU čvrsto uz SDP, međutim, to su slabe stranke s nekoliko zastupnika. Ostojić namjerava uime Bernardića i SDP-a ponuditi koaliciju HNS-u i IDS-u, međutim, na Iblerovu trgu vlada skepsa oko uspjeha u ovom slučaju. To se posebno odnosi na HNS u kojem – prema našem izvoru – Ivan Vrdoljak i tajnik Srećko Ferenčak javno kritiziraju Vladu Andreja Plenkovića, a u stvarnosti opstruiraju rušenje HDZ-ove vlasti. Ipak, u SDP-u smatraju da će u HNS-u, u slučaju novih izbora, procijeniti da će bolje proći kao dio velike koalicije nego u savezu s IDS-om i manjim strankama, piše Jutarnji.

Novost je da se u SDP-u spremaju i na pregovore s Mostom, makar još nema dogovora o tome kada bi počeli. Odbacuje se i Vrdoljakova izjava da se u SDP-u trebaju sjetiti kako su Božo Petrov i mostovci prevarili Zorana Milanovića i sklopili dogovor s Tomislavom Karamarkom i HDZ-om. U SDP-u će reći da je to prošlost, uostalom, slično je u nedjelju izjavio Peđa Grbin, koji je blizak s Milanovićem.

– Most je raskinuo s HDZ-om, čime je pokazao da neće podržavati korupciju, a to je i naš stav. Osnova politike SDP-a je Deklaracija o dobrom društvu i ako u Mostu podržavaju ova načela, mi smo spremni na suradnju. Znam da je Most heterogen i postoji lijevo krilo koje vodi Ivan Kovačić iz Omiša, ali i dio koji je prilično klerikalan, međutim, smatramo da je moguća suradnja sa strankom Bože Petrova – kažu u SDP-u Jutarnjem listu.

Facebook Komentari