VIDEO: U sabornici je ostalo četvero iz MOST-a raspravljali o HNB-u, a o HRT-u nakon stanke

Izvor: Dražen Prša

Za danas je burna sjednica Sabora završena. Uvrštene su u dnevni red nove točke, između ostalog i ona o smjeni Bože Petrova, ali nakon burne rasprave, Petrov je ipak “odvozio po svome” do kraja današnjeg dana. Sutra se sjednica nastavlja, raspravljat će se o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Video 1. dijela sjednice, do stanke za ručak:

Tijek sjednice

Božo Petrov na početku je najavio dopunu dnevnog reda sa sedam točaka. Sedma točka je prijedlog opoziva predsjednika Sabora. Dnevni red nije izglasan jer nema kvoruma. Izglasana je stanka od 10 minuta na prijedlog nekoliko klubova zastupnika.

Nakon stanke Ivan Pernar: ‘Most je podržavao HDZ iako nisu ispunjavali obećanja. Oni su aktivno sudjelovali u kreiranju HDZ-ove politike. Sada Petrov shvaća ozbiljnost mojih riječi da ‘HDZ želi i njegovu glavu skinuti’. Pozivam premijera da da ostavku jer nema 76 glasova, Dolazio je ovdje u maniri Ive Sanadera, imamo je dojmljive nastupe, no to je bio samo blef, igrokaz. Glas za HDZ je glas za kaos. Pozivam građane da pokažu odgovornost na predstojećim izborima. Kad bih HDZ nazivao mafijaškom organizacijom Petrov mi je oduzimao riječ, a sada i on govori isto to. Mi iz Živog zida nećemo podržati ovu Vladu’.

Branko Bačić (HDZ) predložio je da se stavi odmah točka razrješenja Bože Petrova s mjesta predsjednika, temeljem 79 potpisa zastupnika. Božo Petrov više nema legitimet i dužan je svoje povjerenje staviti na glasanje. S obzirom da nismo još dopunili dnevni red, predlažem da kao prva točka dnevnog reda bude odlučivanje o povjerenju predsjedniku Sabora. Ako to nemate namjeru, predlažem da se sazove sjednica Predsjedništva sabora na kojoj ćemo definirati rad Sabora za sljedeća četiri dana.

Ivan Vrdoljak (HNS) pozvao je na smirivanje strasti. Raspad ove koalicije nije kraj svijeta, rekao je. ‘Mogu li građani razumjeti tko ima kakav stav i kakvu politiku o za njih ključnim temama? Ne znaju jer se ovdje ne razgovara u Saboru. Ne znaju jer se razgovara tko će na ružniji način govoriti o svojim oponentima. Mi ćemo biti drugačiji, izazivam vas da se natječemo kao politička konkurencija, a ne kao politički neprijatelji’, kazao je Vrdoljak.

Robert Podolnjak (MOST) traži izglasavanje novih ministara, čime bi se pokazalo povjerenje Vladi, a tek onda glasovanje o Petrovu.

Davor Bernardić poziva na pokazivanje parlamentarne većine i kaže da su zato uputili u Sabor zahtjev za smjenu tri HDZ-ova potpredsjednika.

Petrov je pokušao krenuti s raspravom o prijedlogu zakona o arhivima.

Peđa Grbin upozorio je da nisu saborska tijela raspravljala o tome i da nema smisla raspravljati o tome. Vrdoljak se također složio da nema smisla. Davor Bernardić ističe također da nema potrebe jer sad postoje bitnija pitanja, a SDP je ionako dao “bjanko ovlasti” Državnom arhivu na otvaranje sveg gradiva.

Petrov kaže da Vlada mora pokazati da ima 76 potpisa, pa će prva sljedeća točka biti rasprava o njegovom razrješenju.

Predlaže dopunu dnevnog reda s 8 točaka.

Branko Bačić, Miro Bulj, Milorad Batinić, Gordan Maras, Milorad Pupovac, i Branimir Bunjac zatražili su stanke.

Stanka 10 minuta.

Nakon stanke, HDZ-ov Branko Bačić za govornicom je pitao Petrova: ”Kada ćete staviti na glasovanje dnevnog reda vaš opoziv? Jer su se prema ustavu i poslovnicima stekli uvjeti za Vašim opozivu. To je minimum koji morate napraviti, a to bi Vam trebao nalagati i moral”, rekao je Bačić koristeći nešto oštriju retoriku u odnosu na jutros.

”Nije pitanje ima li Vlada većinu, nego je pitanje imate li Vi većinu ili nemate. Ne možete nastaviti rad Sabora prije nego ovo vidimo”, jasan je Bačić.

Vrdoljak traži da prva točka dnevnoga reda bude izglasavanja povjerenja Zdravku Mariću, druga Boži Petrovu.

Predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, pozvao je “dojučerašnje partnere HDZ i Most, kao i sve ostale, na smirivanje strasti”. “Zar stvarno mislite da današnja sjednica treba početi raspravom o arhivima i raspravom o prošlosti? Hrvatski građani žele samo jednu poruku: Što će se dogoditi, kad će se Hrvatska stabilizirati?”, rekao je Vrdoljak.

Nakon stanke Peđa Grbin rekao je da se cijela današnja situacija u Saboru može opisati jednom riječju. “To je travestija”. Kao i Vrdoljak, tražio je da prva točka dnevnoga reda bude izglasavanja povjerenja Zdravku Mariću, druga Boži Petrovu.

Milorad Pupovac za saborskom je govornicom kazao da “Sabor postaje sve više Agrokor”. “Mjesto duboke krize hrvatske ekonomije i hrvatske politike i mi možemo nastaviti na način na koji smo krenuli, ali sasvim sigurno da izaći iz ovakvoga zamršenog klupka nećemo moći ukoliko ne pokušamo postići neku vrstu dogovora”, rekao je Pupovac, podržavši Bačića i nazvavši prijedlog da se sazove sjednica Predsjedništva Sabora, “najnormalnijim prijedlogom”.

Petrov i dalje inzistira na arhivima i HRT-u a sjednicu Predsjedništva Sabora “ćete imati ukoliko 76 ruku bude za ostanak Marića.

Ivan Lovrinović se pozvao na elementarnu logiku jer 79 potpisa je protiv Petrova i to treba biti prvo za raspravu, te predložio da napuste Sabor.

Petrov je rekao da će raditi po poslovniku, kojeg su donijeli oni kojima je odgovarao i u slučaju Josipa Manolića.

“Vi zlorabite demokraciju, ja bih na Vašem mjestu već tijekom vikenda dao ostavku, Vi nemate više povjerenje”, rekao je Reiner.

Sjednica je nastavljena raspravom predlagača zakona o arhivima, za govornicu je izišao Nikola Grmoja.

Grmoja je prilikom predstavljanja zakona rekao da je bio uvjeren da će HDZ barem prije lokalnih izbora podržati ovaj zakon, ali vidjet ćemo što će se događati ovdje u sabornici.

”Prva pretpostavka arhivskog građe je da se ona nalazi u arhivima. Zbog toga smo trpjeli primjedbe da je to trošak, da nema prostora i slično. Navedene prigovore smatramo nedostojne rasprave u Saboru”, rekao je Grmoja.

Ljevica je napustila dvoranu. Isto je učinio i velik broj HDZ-ovaca.

Nakon rasprave o arhivima u sabornici su ostala samo još četiri zastupnika Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov koji sami raspravljaju o HNB-u.

Nakon rasprave o zakonu o državnim arhivima Ivana Ninčević-Lesandrić predstavlja prijedlog zakona o HNB-u.

Grmoja se osvrnuo na demantij ministrice Nine Obuljen da je na sastanku o zakonu o državnim arhivima s Mostom od ljutnje bacila mobitel. ”Ja sam spreman i na poligrafsko testiranje, imam i svjedoka. Ministrica je bacila mobitel, mene je mobitel pogodo. Ja sam ostao smiren, nakon izlaska ministrice, državna tajnica je psovala u ministarstvu”, ponovio je Grmoja tijekom saborske rasprave o državnim arhivima.

Petrov je odredio stanku do 15 sati, nakon uslijedila je rasprava o promjenama zakona o HRT-u.

MOST-ovci su, nakon stanke, pred gotovo praznom sabornicom raspravili i promjene Zakona o HRT-u

________________________

Sjednica Sabora počela je minutom šutnje za 12 policajaca koji su poginuli u Borovom Selu.

HDZ je tražio stanku jer smatraju da Petrov mora otići s pozicije predsjednika Sabora. Prema njima, on nema legitimitet voditi Sabor jer su skupiti 79 potpisa za njegov opoziv.

Ignorira li Petrov HDZ-ov zahtjev za uvrštavanjem njegovog opoziva na dnevni red sjednice, to bi moglo rezultirati i napuštanjem sjednice od strane HDZ-ovih zastupnika.

Prema napisima tjednika Nacional premijer Andrej Plenković vodio je tajne pregovore o mogućnosti da okupi novu parlamentarnu većinu najmanje dan prije nego što je na prošlotjednoj sjednici Vlade zbog ministra financija Zdravka Marića razriješio trojicu Mostovih ministara. Plenković je te pregovore vodio s predsjednkom HSS-a Krešom Beljakom.

Dio zastupnika SDP-a vjerojatno će glasati za opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova, a to znači da će glasati suprotno zaključku vrha stranke koji se opredijelio da SDP ne podrži smjenu predsjednika Sabora koju traži HDZ. Izvjesno je da postoji nejedinstvo u redovima SDP-a, i nejasno je tko će biti za, a tko protiv opoziva Bože Petrova.

SDP-ovu inicijativu za opoziv ministra financija Zdravka Marića, zbog koje je Most “izletio” iz Vlade, Sabor će raspraviti već u srijedu, no još nije potpuno jasno kada će se glasovati i kakav bi mogao biti rezultat glasovanja. Ključno je da HDZ ne mora skupljati većinu da obrani svog ministra. Oporba za njegovu smjenu mora pokazati 76 ruku. Zasad su se za Marićevu smjenu izjasnili SDP, HNS, HSS, IDS, Živi zid ite Most, no tek će se vidjeti hoće li se na glasovanju pojaviti svi njihovi zastupnici.

Facebook Komentari